Před 110 lety se v Plzni narodil všestranně výtvarně nadaný Jiří Trnka

28. únor 2022 14:57, aktualizováno

Pod loutkovými filmy Staré pověsti české nebo Dobrý voják Švejk, ilustracemi Karafiátových Broučků, Pohádek tisíce a jedné noci, Špalíčku veršů a pohádek nebo pohádek Hanse Christiana Andersena, pod tím vším a mnohým dalším je podepsaný Jiří Trnka. Absolvent pražské UMPRUM, všestranně výtvarně nadaný a světově uznávaný ilustrátor, malíř, loutkář nebo režisér animovaných filmů se narodil přesně před 110 lety v Plzni.

Jiří Trnka se narodil v plzeňské části Petrohrad v Houškově ulici číslo 27. Významného výtvarníka připomíná dnes na této budově pamětní deska. O kousek dál je Mikulášské náměstí, a tady na místní reálku Jiří Trnka chodil. Jeho učitelem byl loutkář Josef Skupa, který ho přivedl do divadla a dal mu také první příležitosti uplatnit svůj talent.

Jedno z Trnkových děl se zajímavým příběhem mají v Plzni v Muzeu loutek. „Je to dioráma Svatba u Broučků. Je to vlastně takové obrovské akvárium plné světa broučků. Je tady 57 malých postaviček. Dioráma udělal v roce 1939 původně pro světovou výstavu v New Yorku, protože byl ale Československý stát anektován Němci, tak to dioráma nestihlo odcestovat do Spojených států. Bylo odprodáno nakladatelství Melantrich, které ho následně věnovalo Českobratrské církve evangelické, a ta nám ho zapůjčila. Dioráma bylo napadeno skutečnými živými brouky, jež ho postupně konzumovali. Naštěstí jsme to ale konzervovali a dioráma zůstalo neporušené,“ popsala vedoucí muzea Markéta Formanová.

Pomník symbolizuje boj proti totalitě

Už několik let má Jiří Trnka v Plzni také pomník a to v Borském parku. Je to ocelová klec a obrovská bílá sklobetonová ruka. Autorem koncepce je dlouholetý děkan Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni Josef Mištera. Odkazuje na poslední loutkový film Ruka, který natočil v roce 1965. „Loutka symbolizuje svobodu svobodného umělce bojujícího s totalitou, kterou tam představuje ruka, je zavřená v kleci a vzbouří se. A ten pomník, který byla nucena postavit té ruce, tak ho povalí a vyvalí tím ty mříže a uteče zase pryč. Tak mě tohle napadlo realizovat jako pomník takovému obecnému umění bojujícímu proti totalitě,“ vysvětlil Josef Mištera.

Život loutkáře, výtvarníka, ilustrátora a také tvůrce kreslených a loutkových filmů Jiřího Trnky se uzavřel na konci šedesátých let. Zemřel 30. prosince 1969 v Praze. Pochovaný je v Plzni na Ústředním hřbitově. Jeho hrob patří mezi čestné hroby, o které pečuje město.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio