Před 120 roky se narodil skladatel, jehož písnička se sborově zpívá na fotbalových stadionech

26. červen 2022

Díky tomu, že se 28. června 1902 do rodiny úspěšného židovského lékaře v newyorském Queens narodil muž jménem Richard Charles Rodgers, je svět bohatší o velmi úspěšné muzikály jako Oklahoma, Carousel, South Pacifik nebo The Sound of Music a evergreeny, které zpívaly velké hvězdy jako Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Frank Sinatra a v Čechách Eva Pilarová, Karel Gott, Karel Hála, Jitka Zelenková a další.

Richard Rodgers, který tvořil s textaři, zprvu hlavně s Lorenzem Hartem a později s Oscarem Hammersteinem II, posbíral za svůj život všechny nejprestižnější americké ceny: hudební Grammy, filmového Oscara, televizní Emmy a divadelního Tonyho, což se mu povedlo jako prvnímu tvůrci v historii.

Tou – vedle My Funny Valentine – dodnes nejvíce hranou, ale také živě zpívanou písničkou Richarda Rodgerse, a v tomto případě jeho textařského partnera Oscara Hammersteina II, je You´ll Never Walk Alone, Nikdy nejdeš sám, z broadwayského muzikálu Carousel.

Čtěte také

Stala se postupně oblíbenou položkou v repertoáru i velkých hvězd – Elvise Presleyho, Johnnyho Cashe, Glena Campbella nebo Judy Garland. Největší hit z ní však udělala dlouho po jejím vzniku liverpoolská kapela Gerry and The Pacemakers a dostala se s ní až na vrchol britské hitparády.

A pak už píseň žila svým životem, přesněji řečeno, fotbalovým životem, neboť ji začali zpívat sborově na začátku utkání fanoušci FC Liverpool na stadionu na Anfield Road. A tak se děje až do současnosti, ovšem i na stadionech jiných velkých fotbalových klubů nejenom v Anglii.

V Čechách písničku Nikdy nejdeš sám s textem Zdeňka Borovce zpíval Karel Gott, ale ještě před ním ji natočil Jiří Popper, dříve známý, avšak dnes už spíše zapomenutý český zpěvák působící hlavně v Německu, v roce 1965 společně s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu s dirigentem Josefem Vobrubou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související