Před 20 lety se vyplnil sen, kterému nikdo nevěřil. Padesátiny Honzy Nedvěda vyprodaly Strahov

22. červen 2016

Když se v roce 1996 blížily kulaté narozeniny folkového zpěváka Honzy Nedvěda, přemýšlela populární dvojice bratrů Jana a Františka Nedvědových, jak jubileum mladšího ze sourozenců oslavit.

Moderátor Petr Novotný navrhl narozeninový koncert na největším stadionu světa – v Praze na Strahově. Nikdo mu nevěřil, že by se tak bláhová myšlenka dala uskutečnit. Strahov dokázaly v 90. letech zaplnit jen zahraniční megahvězdy Rolling Stones, Pink Floyd, či Michael Jackson.

Petr Novotný později vzpomínal, jak se pořádání nechtěla ujmout žádná z renomovaných agentur; všichni totiž předpovídali neúspěch. Jak by se někomu mohlo povést takový stadion naplnit?

Nemožné se však stalo 21. června 1996 skutkem, tento týden to tedy bylo přesně 20 let od koncertu. Vstupenka byla součástí speciálního alba na CD Nedvědi na Strahově a těch se prodalo přes šedesát tisíc.


Pražský dopravní podnik zorganizoval na strahovský kopec mimořádné linky autobusů MHD. Oslavu, na které kromě bratrů Nedvědů vystoupila dlouhá řada hudebníků a dalších gratulantů, natočila i televize.

Padesátiny Honzy Nedvěda vstoupily do dějin české populární hudby. Víc diváků do hlediště přilákala po něm už jen slovenská kapela Elán, přibližně stejný počet vidělo českou skupinu Kabát na Bílé Hoře. Madonna o třináct let později přilákala „jen“ 42 000 návštěvníků. Z toho značnou část zahraničních.

Pražský narozeninový koncert paradoxně představoval v kariéře folkaře Honzy Nedvěda konečný vrchol jeho popularity. Deset let poté zbyl z jeho obrovské slávy jenom stín. Na koncerty do malých sálů přicházely desítky, výjimečně stovky příznivců. Také počty obdivovatelek a fanklubů zmizely. Ani o populární dovolené u moře s bratry Nedvědovými už nebyl zájem.

Jan se nedlouho po Strahově dokonce nepohodl s bratrem Františkem, na dlouhých jedenáct let se jejich soukromé i pracovní cesty rozešly. František dokonce svého mladšího sourozence překonal v popularitě, v počtech koncertů i v prodaných hudebních nosičích.

autoři: Pavel Hrabica , per
Spustit audio