Před 23 lety odešli poslední sovětští vojáci, někde se z jejich pobytu vzpamatovávají dodnes

21. červen 2014

V srpnu 1968 překročila sovětská vojska hranice Československa pod záminkou dočasné bratrské výpomoci. A nakonec se zdržela dlouhých 23 let. Přestože po pádu komunistického režimu veřejnost tlačila na urychlený odsun okupantské armády, dostat desetitisíce mužů a tisíce kusů těžké techniky ze země trvalo. Lidé se tak dočkali až 21. června 1991. Právě tehdy opustil Československo poslední transport se sovětskými vojáky.

Už dva týdny po 17. listopadu 1989 nová vláda prohlásila, že invaze byla a je jednoznačným porušením vztahů mezi suverénními státy.

Žádala proto odškodnění, ale hlavně urychlený odsun vojsk. Ten oficiálně zaručila až dohoda z 26. února 1990, kterou podepsali za obě strany ministři zahraničí. A Sovětská armáda se začala z československého území stahovat.

„Pochopili to, co způsobili, že to odmítli, že se s tím vnitřně rozešli. Nedělali problémy, odešli naprosto disciplinovaně,“ ocenil přístup vojáků Michael Kocáb, který jako předseda parlamentní komise dohlížel na plnění smlouvy.

Československo tak postupně opustilo 73 tisíc sovětských vojáků. S nimi odešlo i na 40 tisíc jejich rodinných příslušníků. Tisíce kusů těžké techniky musely odvážet speciální vlaky a nákladní auta.

Milovice, objekt bývalého velitelství Střední skupiny sovětských vojsk

Poslední takový transport vyjel ze středočeských Milovic 19. června 1991. A o dva dny později už přejížděl hranice republiky v Čierné nad Tisou. Za definitivní tečku se pak považuje odjezd velitele vojáků – generálplukovníka Eduarda Vorobjova.

„Já jsem opouštěl zemi svým služebním vozem. Milovice – místo, kde jsem bydlel, když jsem byl velitelem – bylo už zcela předáno pod jurisdikci československého vedení a žádní vojáci tam nezbyli,“ zavzpomínal Vorobjov už dříve v Českém rozhlase.

Milovice se proměnily v mladé město

Právě Milovice patří k místům, které se v tu chvíli musely začít vypořádávat s chátrajícími panelovými domy, prázdnými obchody a dalšími budovami, které tam po vojácích zůstaly. A snaží se o to doteď.

„My jako město jsme budovy, které jsme dostali a už se o ně nešlo postarat, museli zbourat, některé prodat. Je to pro město samozřejmě těžké, ale snažíme se to dát dohromady,“ říká starosta Lukáš Pilc.

Značnou část domů se ale podařilo zprivatizovat a opravit, do Milovic se nastěhovaly mladé rodiny. Díky tomu má obec velmi nízký věkový průměr, pouhých 29 let. Musely proto postavit školky a novou velkou školu, do které bude chodit až 1680 dětí.

Celkové pohledávky v souvislosti se vstupem, pobytem a odchodem sovětských vojsk československá federální vláda vyčíslila na téměř 15 miliard korun. Do likvidace ekologických škod na území, které využívala sovětská vojska, stát jen do roku 2008 vložil půldruhé miliardy korun.

autoři: Veronika Neprašová , mka , vkv
Spustit audio