Před 50 lety se po Nuselském mostě poprvé projela auta. Při stavbě ho testovalo 66 tanků

22. únor 2023 09:48

Plány přemostění Nuselského údolí v Praze sahají až na počátek minulého století. Teprve v roce 1965 se ale betonový most spojující Pankrác a střed Prahy začal stavět. Slavnostně byl otevřen přesně před půl stoletím – 22. února 1973.

V roce 1972 studovala Irena Bejšovcová Filosofickou fakultu, povinnou letní brigádu si tehdy odpracovala na Nuselském mostě, kde prodávala v kantýně. „Vařily jsme kávu, čaj, prodávaly jsme pivo, pro svačiny jsme jezdily do sámošky v Legerce,“ vzpomíná.

První plány přemostění jsou z roku 1903, na přelomu 50. a 60. let zvítězil v architektonické soutěži překlenutí údolí návrh trojice architektů Vojtěcha Michálka, Svatopluka Kobra, Stanislava Hubičky z předpjatého betonu.

Nuselský most

Na podzim 1970 prošel most zátěžovou zkouškou, 66 tanků z rakovnického pluku se seřadilo na ještě rozestavěné mostovce. Od svého otevření až do května 1990 nesl most jméno Klementa Gottwalda.

Symbolickou stuhu při otevření mostu 22. února 1973 přestřihl generální tajemník ÚV KSČ Gustav Husák. O rok později se mostem začalo prohánět i metro. Původní konstrukce tubusu ale počítala s lehčími tramvajemi, na sovětské vagony metra museli konstruktéři do mostu nainstalovat ocelový rošt, ten měl tíhu souprav lépe roznést.

Kolik aut denně projede po nejvytíženějším českém mostě? Proč si stavaři museli technologii předpjatého betonu teprve osvojit? A proč na slavnostním otevření chyběl Brežněv? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související