Před 50 lety si lidé připomínali první výročí od okupace. Pietní akty se konají i dnes

21. srpen 2019 10:54

Přesně před 50 lety si někteří obyvatelé Ostravy veřejně připomněli první výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy. Demonstrace se konaly také v dalších městech včetně Prahy.

Čtěte také

Desítky převážně mladých lidí se shromáždily před Novou radnicí a tehdejší hutní fakultou. Podle informací Archivu města Ostravy šli někteří lidé do práce pěšky ve smutečním oděvu.

Rok po srpnových událostech roku 1968 byla v Ostravě napjatá atmosféra. Podle dobových dokumentů procházely městem početné pořádkové hlídky, které pomáhaly Veřejné bezpečnosti, armádě a Lidovým milicím. Shromáždění bylo rozehnáno kolem 16. hodiny a na výslechu skončilo 165 lidí, hlavně dělníků.

Pietní akce dnes

V 18:00 začne na Horním náměstí v Opavě připomínka událostí 21. srpna roku 68 a 69, po skončení shromáždění bude následovat procházka po místech, která jsou spojená s pobytem vojsk polské a sovětské armády v Opavě.

Vzpomínková setkání budou také v 17:00 v zahradě Bulharsko v Ostravě, v 18:00 na Masarykově náměstí v Novém Jičíně a lidé si události srpna mohou připomínat také od 18:00 na náměstí Míru v Bruntále.

autoři: mrk , leb
Spustit audio

Související