Před 53 lety vstoupil člověk poprvé na Měsíc. Kdy se tam podívá první žena?

21. červenec 2022

Na povrchu Měsíce přistála posádka mise Apollo 11 v podvečer 20. července 1969 po třídenním letu. Šest hodin pak trvaly nutné testy. Posádka se mezitím oblékla do speciálního skafandru a krátce před čtvrtou hodinou ranní našeho času kapitán Neal Armstrong vystoupil po žebříku jako první člověk na měsíční povrch. Během pár let by se tam v programu Artemis mohla podívat i první žena.

Během dalších tří let se na Měsíc podívalo 12 amerických astronautů. Je to ale velmi drahá záležitost, a tak už téměř půl století na Měsíci žádný člověk nebyl. To by měl změnit program Artemis americké národní kosmické agentury NASA.

Čtěte také

„První start je naplánován na druhou polovinu srpna nebo první polovinu září letošního roku. Bude to ale pouze oblet Měsíce v nepilotované kabině,“ upřesňuje Milan Halousek z České astronomické společnosti.

Další mise by už lidskou posádku mít měla a zřejmě v roce 2025 by se po Měsíci mohla projít i první žena. NASA už cvičí oddíl amerických astronautů – devět mužů a devět žen – , z nichž bude vybírat ty, kdo se na Měsíc podívají jako první v 21. století.

Základna na Měsíci

Výhledově by se Měsíc měl stát základnou pro pilotované lety na Mars. Raketoplán ke svému startu potřebuje tuny paliva za sekundu, takže využití měsíčních zdrojů by se mohlo stát udržitelným způsobem doplňování paliva. Z měsíčního ledu by se dal získat zkapalněný kyslík a zkapalněný vodík, které dnes jako pohon používá celá řada raket.

Existují plány pro využití mnohem více zdrojů z měsíčního povrchu, jde o zlato, platinu nebo o velké množství oxidů kovů, které by se daly využít pro stavbu lunární základny. Nicméně jde stále o poměrně odvážné úvahy, protože od programu Apollo se člověka na Měsíc zatím dostat nepodařilo.

autoři: Eva Kézrová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související