Před cestou na dovolenou zkontrolujte podmínky uznávání PCR testů. Hlavně do Německa, Itálie a Řecka

22. červen 2021

PCR testy hrazené pojišťovnou jsou dobrou variantou pro praktický život, ale nehodí se pro cestování do některých zemí. Problém je totiž ve způsobu odběru vzorků a v délce platnosti testu. Z těch nejčastěji navštěvovaných zemí se to aktuálně týká tří zemí – Německa, Itálie a Řecka. Jak postupovat, poradí Koronafokus Evy Kézrové.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Situace se poměrně rychle mění, a to spíše směrem k rozvolňování či zjednodušování podmínek vstupu. I proto ministerstvo zahraničí spustilo minulý týden webovou stránku dovolena2021, kde jsou podrobně uvedeny všechny podmínky vstupu do té které země.

Podle těchto podmínek si lze načasovat závěrečnou přípravu před odletem včetně výběru správného PCR testu.

Pozor na Itálii, Německo a Řecko

Některé spolkové země Německa v druhé třetině června požadují maximálně 24hodinovou platnost PCR testu, přičemž většina českých laboratoří nabízí PCR test, který hradí pojišťovna, do 48 hodin.

Dva dny jsou zároveň lhůta požadované platnosti testu pro Itálii.

Tím rozhodným okamžikem je sice čas odběru, ale negativní výsledek testu musí mít lidé v ruce už při odletu. A to se jim nemusí podařit stihnout s ohledem na fungování českých laboratoří.

Čtěte také

Specifickým případem je Řecko, do kterého sice lze podobně jako do jiných evropských zemí přijet s tři dny starým PCR testem, ovšem pouze takovým, kdy je vzorek odebírán z nosohltanu nebo z hltanu. A právě v tom je ten problém, protože mnohé velké laboratoře dělají PCR testy hrazené pojišťovnou metodou poolingu, kdy se smíchá více vzorků dohromady.

Ředitel jedné z laboratoří Kamil Doležel vysvětluje, že vzorky se v tom případě odebírají jinak: 

„Test zdarma děláme, pokud to umožňují podmínky poolingu. V rámci Státního zdravotního ústavu byly schváleny podmínky, jaké typy testů a s jakými materiály se poolovat mohou, tak jde o tamponový test. Ten je možné použít u dítěte staršího pěti let.“

To ale může být problém i pro cesty do Portugalska, kde jsou od testů osvobozeny jen děti dvouleté a mladší.

Jak najít správný test? 

Většina laboratoří, případně samotných nemocnic, má napsáno přímo na svých stránkách, jaké typy testů provádí. Informaci je tak možné zjistit hned při registraci na test.

Čtěte také

Ale pokud je potřeba kratší platnost, nebo jiný způsob odběru bezplatného PCR testu, tak je potřeba hledat – a doufat, že se takové odběrové místo najde. Anebo pro cestu do ciziny místo PCR testu využít antigenní testy, opět podle doporučených podmínek. Případně si pak PCR test zaplatit jako samoplátce, ostatně téměř každá laboratoř nabízí několik variant testů, aby vyhověla všem zájemcům.

Přesnost výsledků by se neměla lišit podle způsobu odběru. I když rozhoduje, jak dobře se vzorky odeberou – proto je nejjistější odběr z nosohltanu, což ale není zrovna příjemné.

Podstatně komfortnější jsou další varianty, které jsou většinou samoodběrové. Sliny se mohou buď stírat pomocí tampónku, anebo se odebírají prostým odplivnutím do trychtýřku. Přičemž je doporučeno deset minut před tím nejíst, nepít a nekouřit. 

Podobně je to u kloktacího testu, u kterého záleží, jak dobře testovaný vykloktá ústní dutinu.

PCR analýza je ovšem metoda velmi přesná a pro prokázání koronaviru SARS-CoV-2 stačí i malé množství vzorku. Způsob odběru proto není rozhodující. 

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související