Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Pod horou Blaník v obci Křížov začala sklizeň bezových květů

6. červen 2022 15:00

Černý bez lidé kdysi považovali za živoucí lékárnu. Nyní se stále více začíná pěstovat ve velkém. Reportérka Věra Hájková se vydala na bezovou farmu v Křížově na Benešovsku, kde právě začali sklízet jeho květy.

Reportérka Věra Hájková nejdříve zamířila do bezového sadu, kde to v těchto dnech velmi výrazně voní. Při sklizni ze sadu o rozloze téměř 5,5 hektaru zde 6 brigádníků během týdne a půl naplní bezovým květem téměř 500 beden. Většina z toho se usuší a část zmrazí. Ze zmrazených květů se potom vyrábějí sirupy.

Na voňavou brigádu přijeli dva pomocníci až z Karlových varů. "Jsme tady poprvé a těšíme se. Přijeli jsme z dálky. Chtěli jsme zkusit něco jiného a máme teď po maturitě čas," svěřili se Hynek a Mája.

Majitel firmy Radek Vondrák brigádníkům dává pokyny, jak správně sbírat: "Bez musí být krásně nakvetlý, nesmí se sbírat zelené kuličky nebo to co nevypadá dobře."

Sklizeň bezu na farmě Křížov

Vondrákovi mají pod Blaníkem dva sady a v nich pěstují 3256 rostlin. Bez hlavně potřebuje, aby do struktury stromu mohlo slunce ze všech stran. Je proto důležitý jeho řez, který se provádí tak, aby se prosvětlila koruna a bez plodil.

Čtěte také

Nasbíraný květ putuje do sušárny. Než uschne jeden box, trvá to 3 dny. "Na sušení dáváme tak 1,2 tuny bezového květu. Nakonec je z toh tak asi 200 kilo suchého květu," přibližuje Vondrák.

Jeho žena a spolumajitelka farmy Renata Vondráková přibližuje léčivé účinky této tradiční součásti lékárniček našich babiček. "Na bezu je nejlepší to, že čistí organizmus, zároveň reguluje i hmotnost a hladinu cukru v krvi. Bobule jsou čistící, detoxikující a mají spoustu vitamínů. A mají také vysoký obsah rutinu, proto jsou dobré i na cévy."

Lidé také dříve věřili, že černý bez bude chránit obydlí a úrodu. Vysazovali si ho proto ve svém blízkém okolí

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio