Před pěti lety odešel spisovatel a překladatel Antonín Přidal. Připomeňte si ho fejetonem

8. únor 2022

7. února 2017 zemřel ve věku 81 let Antonín Přidal. Poslechněte si jeho fejeton Záhada (1996) v autorském čtení.

Rozhlas patřil do rejstříku Přidalových „řemesel“. Na počátku normalizace z něj však musel odejít a po roce 1989 už se do něj z vlastního rozhodnutí coby zaměstnanec nevrátil. Spolupracoval s ním však externě, a to jako autor, interpret i režisér. Mimo jiné psal právě fejetony pro magazín Zelný rynk.

Antonín Přidal byl prostějovský rodák (*1935), ale stal se výraznou osobností brněnské kultury, kterou svým významem přesahoval. Po maturitě na gymnáziu v Uherském Hradišti přišel studovat anglistiku a hispanistiku na brněnskou filozofickou fakultu, kde v roce 1982 získal titul PhDr. Z angličtiny i španělštiny překládal poezii, prózu i drama, a patří tak k našim nejvýznamnějším překladatelům.

S rozhlasem byl spojen od roku 1960. Byl autorem cyklů Malá škola poezie, Shakespeare pro začátečníky, Potulky knihami a hudbou a byl také spoluautorem jednotlivých vydání rozhlasového magazínu Nashledanou v sobotu. Napsal řadu rozhlasových her.

Antonín Přidal byl uveden do rozhlasové Síně slávy. Slavnostní zahajovací večer Prix Bohemia Radio a předávání cen Moderátor roku.

Po roce 1989 krátce působil jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov, následně spojil svou profesní dráhu s Janáčkovou akademií múzických umění. Byl zakladatelem a dlouholetým vedoucím Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky, v roce 1993 byl jmenován profesorem.

V 90. letech se věnoval také televizní publicistice – jako autor a moderátor debatních cyklů Klub Netopýr a Z očí do očí.

Poezii publikoval Antonín Přidal od 60. let. V roce 1992 vydal sbírku Sbohem, ale čemu, v roce 2015 Zpovědi a odposlechy.

Roku 1998 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky, roku 2007 Státní cenu za překladatelské dílo a také Cenu města Brna za literární činnost.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.