Před pěti lety zemřel fotbalový brankář Pavel Srniček

29. prosinec 2020

Letěl do anglického Newcastlu, kde křtil autobiografickou knihu o svém slavném působení v místním fotbalovém klubu. Krátce po návratu před Vánocemi roku 2015 bývalý brankář Baníku Ostrava a české reprezentace Pavel Srniček zkolaboval při večerním běhu rodným Bohumínem. A 29. prosince museli lékaři konstatovat mozkovou smrt. Brankáři přitom většinou neradi běhají a Srniček nebyl výjimkou.

„Mi běhání nevadilo a většinou se mnou nikdo nechtěl moc běhat, takže Pavel byl úplný opak. Prostě asi šel ven, kdy potřeboval něco ze sebe dostat, šel se proběhnout a nezvládl to,“ říká při vzpomínání na kamaráda o sedm let starší bývalý brankář Luděk Mikloško, který byl v Baníku, reprezentaci i na anglických ostrovech Srničkovým předchůdcem.

Čtěte také

„Pořád měl úsměv na tváři, pořád se smál a rád si zpíval. Výborná povaha do kabiny a do kolektivu,“ pokračuje Mikloško. A má i jednu konkrétní zápasovou vzpomínku ze zápasu v Anglii mezi jeho West Hamem a Srničkovým Newcastlem. „Pavel vykopl balón až k nám do šestnáctky, já jsem si ten balón sebral, zamával jsem na něho a kopnul mu ho zpátky,“ usmívá se.

Ještě déle než Mikloško znal Srnička další bývalý baníkovec a český reprezentant Marek Poštulka. Je jen o dva roky mladší, než byl slavný brankář a navíc pochází také z Bohumína. „Vyrůstali jsme spolu, hráli v Bohumíně i v Baníku, taky na vojně. Hrob má blízko mých rodičů, takže se tam vždycky stavím, když tam jsem,“ říká.

Se Srničkem udržoval bývalý vynikající útočník Baníku kontakt i když působil v zahraničí. I po kariéře k sobě měli blízko. „Vždycky s ním byla sranda, všude ho bylo plno. Byl to fajn kluk. Je škoda, že se ztratil. Vzpomínám na něho hodně často,“ dodává Poštulka.

Pavel Srniček v roce 2011, kdy byl hostem Koktejlu. Koláž z fotografií Daniela Martínka

A také současný gólman Baníku a kapitán týmu Jan Laštůvka se se svým vzorem rád potkával, hlavně v létě při exhibicích. „Hráli jsme spolu za Kubina tým, několikrát jsem s ním trénoval. Byl to strašně hodný člověk, vždycky všechno říkal narovinu a nepotřeboval se za nic schovávat,“ doplňuje smutné vzpomínání Laštůvka.

Srniček kromě Baníku a Newcastlu chytal také v Itálii a Portugalsku. V české reprezentaci stihl 49 utkání.

Spustit audio

Související