Předkupní právo u garážových stání? Administrativní moloch i prostor pro spekulanty, shodují se experti

20. duben 2017

Chyba v občanském zákoníku už od nového roku zkomplikuje prodej bytů s garážovým stáním, které smluvně nepatří k bytu. Nově ho totiž lidé budou muset před prodejem nejdřív nabídnout ostatním majitelům bytu.

„Celá situace souvisí s obnovením předkupního práva mezi spoluvlastníky nemovitostí,“ uvedl v Dnešním Plusu generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

Prodejcům tak přibude nejen byrokratická, ale i finanční zátěž. „Od každého spoluvlastníka garážových prostor budou potřebovat písemnou odpověď. Ve velkých domech může jít až o desítky bytů.“

„Musíte jim doručit nabídku garážového stání nebo jeho podílu ke koupi. Budete je muset vyhledat a oslovit, bude to administrativní moloch,“ varoval sekretář.


Předkupní právo může podle ředitele IQ Reality Ondřeje Mašína snížit ceny prodávaných bytů. „Je riziko, že si váš soused spočítá, že se mu vyplatí si ke svému parkovacímu místu přikoupit další stání, a tím pádem toto parkovací stání nezbude na vašeho potenciálního kupujícího.“

Pokud někdo ze sousedů předkupní právo uplatní, klesne i hodnota prodávaného bytu v řádech desítek až stovek tisíc korun, odhadl ředitel IQ Reality Ondřej Mašín.

Podle oblastního ředitele největší tuzemské realitní kanceláře M&M Reality Jana Martina může dát předkupní právo nejen prostor spekulantům, ale o objekty s garážovým stáním bude také nejspíš menší zájem.

„Lidé se raději rozhodnou pro nemovitost, která není zatížena právě předkupním právem na podílové spoluvlastnictví parkovacího stání,“ soudí Jan Martin.

Poslancům se pravděpodobně nepodaří chybu do nového roku napravit. Ta vznikla loni ve sněmovně, když se ministerstvo spravedlnosti snažilo opravit nový občanský zákoník.

autoři: oci , bkl
Spustit audio