Předpověď pro gastro v roce 2023: Více zeleniny, sounáležitosti a dostatek omastku

6. leden 2023
Ve vlastní šťávě

Spolu s gastroredaktorkou Darinou Sieglovou jsme se zamýšlely nad novinkami, které přinesl rok 2022, i trendy, které se objevily. A také nad možnostmi, které by se ve světě jídla mohly objevit v roce 2023. Naučíme se lépe pracovat se zeleninou? Otevře se více vegetariánských restaurací nebo zajímavé bary, které by se podobně jako výběrová káva mohly objevovat i v mimopražských regionech? Anebo přijde vlna cruffinů?

„Potěšilo mě, že gastro ustálo celou tu dobu otvíraček a zavírání/otvírání podniků. Rostou a vznikají nové restaurace, a to je krásný,“ říká Sieglová, dlouholetá redaktorka časopisu Apetit. „Baví mě vznik nových koktejlových barů – mají u nás spoustu prostoru pro růst, kdy v Praze máme pár dobrých barů, ale ta koktejlová kultura mimo Prahu tolik není. Přestože máme fantastické barmany, kteří se účastní světových soutěží, umisťují se na předních příčkách... I na vesnici si dáš výběrovou kávu, tak že by sis dala mimo Prahu něco jiného než vodku s džusem. V tom máme kam růst,“ vysvětluje.

Jednoznačným milovaným junkfoodem roku je otevření žižkovské pizzerie na místě oblíbené, shodou okolností také donedávna americké „hospody“ kousek od Paláce Akropolis, kde dvojice expatů servíruje jeden z nejmastnějších stylů pizz, tedy tu detroitskou pod názvem Third Coast Pizza.

Darina Sieglová

„Fantastická, nadýchané těsto jako peříčko, trochu jako focaccia, které oni nechávají kynout asi 100 hodin. Obrovské, nadýchané těsto, do kterého by sis nejradši vlezla, jak je úžasný. To upečou a pak na to dají gazilion věcí. Hodně všeho. Zapečeš to, teče z toho ten tuk, sýr, který se napeče a zapeče všude,“ popisuje Darina.

Podnik, který nesplňuje zásady zdravé výživy, zato obsahuje veškeré atributy „comfortfoodu“ se hodí i do bouřlivého času. Je specifický nejen záměrně naprosto neitalskou pizzou, ale i zvláštní otvírací dobou, kterou částečně přenechává zase jiným pop-upům – fungujícím podobně jako Third Coast Pizza. „Je to takový jejich payback tomu, že je dřív nechaly jiné hospody fungovat u nich. To by byl hezký trend do 2023, že bychom si takhle pomáhali, nejen hrabat pro sebe.“

Darina s potěšením sleduje taky trend nového využití už známých surovin. „Typu že z čočky uděláš placky, z cizrny varianty tofu... to by bylo fajn, kdyby se do těch restaurací trochu více probojovalo.“ A nejen do těch přímo veganských nebo vegetariánských – podobně, jako je to třeba v podnicích Sůl a řepa nebo pražská Leaf. Právě ta je podle ní dobrou ukázkou směru, kterým se vydat.

„To, jak s těmi surovinami pracuje, přemýšlí, jak, kde to vyrostlo, kdo to vypěstoval, jestli je to v nejlepší kondici. Maso ti tam nechybí a když ti ho i dá, tak to není flák přes celý talíř, ale je tam tak jako ‚ahoj, já jsem tady taky do party, ale nebudu tady dělat velký ramena',“ uzavírá Sieglová.

Která mimopražská otvíračka je podle Dariny nejzajímavější a proč? Poslechněte si celý díl Ve vlastní šťávě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.