Předseda petrolejářů: Embargo na ruskou ropu? Nedostatkem trpět nebudeme. Cena nafty se ale zvýší

5. únor 2023

Dneškem začal v EU platit zákaz dovozu ropných produktů z Ruska. Je to další sankce kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Embargo se týká především dovozu nafty. Zároveň začíná platit zákaz námořní přepravy ruské ropy a ropných produktů, pokud se prodávají za vyšší ceny, než je stanovený strop. Co to bude znamenat? „Důležité je, že evropské sklady jsou v tuto chvíli plné. Ke zdražení nafty tedy dojde až v řádu týdnů,“ odhaduje předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

Jak konkrétně se zákaz dovozu ruských produktů Česka dotkne?

Změna bude pozvolná a bude souviset s tím, jak se s tím bude vyrovnávat celá Evropa, protože my jsme součástí Evropy a jsme závislí na dovozech ropy.

Čtěte také

Evropa se snaží dovozy z Ruska nahradit. Pracuje se na tom půl roku. Tok nafty z Ruska se postupně přesměrovává na jiná teritoria, zejména na Blízký východ, Spojené státy, Indii a Čínu.

Pokud všechno bude fungovat v klidu, nemusela by Evropa mít z hlediska dostupnosti zboží problém. Z hlediska ceny lze předpokládat určité navýšení. Jednoduše proto, že logistika bude dražší. Je rozdíl, jestli ropu dovážíme přes Baltské moře z Petrohradu do Hamburku, anebo jestli dovážíme stejný produkt z Číny.

Můžete odhadnout o kolik embargo zvýší cenu nafty?

To si netroufám říci. Berme to tak, že Evropa je částečně závislá na dovozech a není schopna si vyrobit tolik nafty, kolik potřebuje. Vždycky dovážela, ale pořád je tady významná část 80 % spotřeby, která je kryta vlastní výrobou. Jedná se tedy o 20 % dovozu, z něhož Rusko zaujímalo zhruba 30 %. Takže řekněme, že pracujeme s méně než 10 % evropské spotřeby, která se teď mění.

Kde může Česko ruské dodávky nahradit nejvíce? V jakém případě by Evropě hrozil nedostatek nafty? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpán Pokorný , opa
Spustit audio

Související