Přelouč řeší nedotaženou rekonstrukci centrální školní jídelny za 60 milionů korun

20. září 2022 07:40

Přelouč letos nemá příliš štěstí na dodavatele velkých stavebních zakázek. Vedle zpožďující se výstavby protipovodňových opatření na toku Švarcava, se teď přidal problém s nedokončenou přestavbou centrální školní jídelny za 60 milionů korun. Vysoutěžená firma totiž v létě nečekaně přerušila stavbu, s radnicí přestala komunikovat a zbývající práce v hodnotě 20 milionů korun nejsou hotové.

Podle starostky Ireny Burešové (ODS), která kandiduje v komunálních volbách, se prý vysoutěžená firma dostala do vážných finančních problémů, jeden z věřitelů na firmu podal o prázdninách návrh k soudu na insolvenci a od července se tak na přestavbě školní jídelny nedělá. Město sice podle Burešové vyzývalo zhotovitele zakázky, aby podal zprávu, co bude dál, ale mezitím prý firma dvakrát změnila majitele a nadále s městem nekomunikuje.

Přelouč se k tomu postavila tak, že ukončila firmě smlouvu o dílo a před pár dny vyhlásila výběrové řízení na nového dodavatele, který by vloni započatou rekonstrukci školní jídelny dodělal. Původně měla být zakázka dokončená letos v srpnu. Školní jídelna vařící pro několik přeloučských škol je ale dál zavřená a mnozí žáci musí i v tomto školním roce znovu chodit na obědy do náhradních prostor v místní Sokolovně.

Několikaměsíční provizorium

Týká se to i asi 300 studentů přeloučského gymnázia a technické školy, potvrdil ředitel Miroslav Pavlata. „Musíme chodit do náhradních prostor a hlavně nás to stojí peníze tak, jako to stojí město Přelouč, protože musí dovážet obědy z univerzity. Pro jednoho žáka to je 47 korun za oběd, což je nemalá částka.“ Jídlo Přelouč dováží žákům z pardubické univerzity, je to ale bez polévky, takže jen hlavní chod a případně nějaký potravinový doplněk.

Aktuálně to vypadá, že tento stav potrvá měsíce. Přeloučská radnice bude po novém dodavateli zakázky chtít, aby práce na opravě jídelny zahájil v prosinci a měl je hotové na konci března příštího roku. Pro město zároveň ta situace znamená nemalé výdaje navíc, platí nejenom za dovoz obědů, ale taky za pronájem za Sokolovny. Podle starostky tak bude mít celá věc dohru u soudu.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související