Premianty pandemie se stali cyklisté. Jak to dokázali a kdo díky omezením vítězil?

4. prosinec 2020
Tribuna

Fotbalistům a hokejistům se rušila utkání, tenistům celé turnaje, naopak cyklisté objeli kompletní trojice Grand Tours. Jak se cyklistika dokázala stát sportovní jedničkou pandemického roku? A komu všechny změny a opatření pomohly k velkým úspěchům?

Málokdo očekával, že sport obnášející daleké přesuny, život v hotelích a koneckonců i pohyb v početném pelotonu zvládne pandemická opatření tak dobře, jako se to podařilo silniční cyklistice. „Během Tour de France se nakonec nakazil jen samotný ředitel Christian Prudhomme,“ připomíná Vojta Ondráček. 

Čtěte také

„Na Tour byla opatření o několik stupňů výš než u jiných závodů,“ hodnotí Vojta Jírovec, jak se nejslavnější závod světa obrnil proti nákaze. I další třítýdenní podniky ale až na některé dílčí problémy situaci zvládly. Nestandardní situace nakonec někomu mohla i pomoci. „Viděli jsme neúspěchy Italů a Španělů,“ upozorňuje Vojta Ondráček.

Zmiňuje tím země, kde byla opatření v rámci Evropy patrně nejtvrdší. Cyklisté tak nemohli pořádně trénovat, v některých oblastech dokonce nemohli lidé opouštět ani své domovy. Vojta Jírovec zmiňuje ještě další trend. „Uspěli mladší cyklisté, kteří ještě nemají zažitou sezonní rutinu tak jako veteráni,“ myslí si. 

Zatímco slavné hvězdy tápaly, vítězili mladí dravci, jako Tadej Pogačar či Tao Geoghegan Hart. A vedlo to k fantastickému závodění. „Tour de France se rozhodla skvělou časovkou, na Giro d'Italia zase do závěrečného dne vstupovali dva závodníci s totožným časem,“ připomíná Jírovec, že letošní sezona, navzdory všem tíživým problémům, nabídla také velmi dramatické závody.

Primož Roglič a Tadej Pogačar na Tour de France 2020

Jak se na cyklistice podepsala pandemie a komu naopak mohla pomoci k vítězství? Více v nové Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.