Premiér jde na smrt. Poslední měsíce života generála Aloise Eliáše pohledem jeho ženy

10. prosinec 2022

Alois Eliáš byl premiérem v době, která nebyla jednoduchá. Pro něj i pro naši zemi. Nastupoval do úřadu necelé dva týdny po začátku nacistické okupace, 27. dubna 1939. Za sebou měl významnou vojenskou kariéru a před sebou neméně významný úkol: předsedat vládě, která byla podřízená německým okupantům. Nakonec byl ale odsouzen k smrti – a vzpomínky na Eliášovy poslední měsíce života sepsala jeho manželka Jaroslava Eliášová v knize Heydrich do Prahy. Eliáš do vězení.

Generál Eliáš se svého úřadu ujal s odhodláním co nejvíce brzdit tlak ze strany nacistů a chránit občany Protektorátu Čechy a Morava před dopady jejich teroru. Současně při tom spolupracoval s odbojem, a to na mnoha frontách, jak s domácím, tak se zahraničním.

Čtěte také

Tušil, že pokud bude prozrazen, čeká jej jistá smrt. A také se obával, že jeho úlohu v dějinách český národ po válce hned tak neocení. Zůstane na něm cejch kolaboranta. V mnoha směrech byl velmi předvídavý.

Alois Eliáš byl zatčen ve stejný den, kdy přijel do Prahy jako zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, 27. září 1941. Už pár dnů poté proběhl soudní proces, ve kterém byl jako jediný předseda vlády v Němci okupovaných zemích odsouzen k trestu smrti. Rozsudek byl vykonán o devět měsíců později, 19. června 1942. Poprava Aloise Eliáše byla pomstou za Heydrichovu smrt.  

Heydrich do Prahy, Eliáš do vězení

46. Jaroslava Eliášová (10.11.1894 - 9.8.1981)

O generálu Aloisi Eliášovi existuje několik knih, jedna z nich má však mezi nimi mimořádné postavení. Na měsíce Eliášova věznění ve svých pamětech vzpomíná jeho manželka Jaroslava Eliášová.

Vše zapisovala v době, kdy čekala, že její manžel bude každým dnem popraven. A modlila se, aby se tak nestalo. Možná bylo podrobné zachycování probíhajícího dění určitou terapií, aby se úplně nezhroutila. Možná byla motivována vědomím, že je svědkem i účastníkem důležitých dějinných momentů, které nesmí zůstat zapomenuty.

Alois Eliáš uprostřed

Díky ní tak máme osobní svědectví o té části Eliášova života, ze které většinou podrobná svědectví nebývají. Zatčení, výslechy, psychický i fyzický nátlak, soudní proces, rozsudek, vyšetřování, zoufalství i naděje a nakonec smrt. To vše popsané z pohledu člověka nejbližšího, ženy, která měla jako manželka ministerského předsedy oproti jiným to prominentní postavení, že se se svým mužem mohla až do poslední chvíle setkávat. 

Průběh posledních měsíců Eliášova života prostřednictvím úryvků z pamětí Jaroslavy Eliášové uslyšíte v pořadu Téma Plus i s dobovými archivními ukázkami. Hovoří historikové Eduard Stehlík, Jan Boris Uhlíř a Jana Pasáková.

Spustit audio

Související