Přemýšlíte o očkování? Protilátky si předtím měřit nemusíte, radí epidemiolog Petr Smejkal

9. červen 2021
Jak zvládnout pandemii

Epidemie koronaviru je v Česku dál na ústupu. Testy v úterý potvrdily 384 případů nákazy, což je o 94 méně než před týdnem a zároveň nejnižší úterní přírůstek od konce srpna. Co v současné chvíli doporučuje odborná skupina MeSES? Poslechněte si rozhovor Jana Pokorného a epidemiologa Petra Smejkala. 

MeSES doporučuje, aby v Česku byly očkovány děti od 12 let. Co vás k tomu vede?

Poprvé máme studie na mRNA vakcíny, které byly provedeny na dětech a prokázaly, že jsou vakcíny od Pfizeru a Moderny bezpečné a účinné i u těchto věkových skupin. 

Ve svém stanovisku nezapomínáte ani na lidi starší 60 let, kde ta proočkovanost není pořád taková, jakou byste jako experti rádi viděli…

Pozornost se teď hodně upíná na mladší věkové skupiny, stále máme spoustu neočkovaných starších. A víme, že právě věk je hlavní rizikový faktor, tak na ně nezapomínejme.

Vy doporučujete zjednodušit registraci.

Systém registrace by se dal zjednodušit. Samozřejmě se to nedalo udělat ve chvíli, kdy lidé dlouho čekali, ale teď, když vakcinace probíhá velmi dobře a každý, kdo má zájem se očkovat, se k vakcíně dostane, tak bychom to měli řešit. Zejména starší lidé si dnes mohou říct, že to neumí s počítačem. Dalo by se to změnit třeba tak, že by do očkovacího centra zavolali telefonicky nebo si očkování zařídili přes praktického lékaře.

Jedním z témat posledních dnů je debata o míře protilátek a jejich měření. Mám rodinného příslušníka, který před dvěma měsíci prodělal covid, a když jsem se ho ptal, zda se půjde očkovat, odpověděl, že si nejprve nechá změřit protilátky, a pak uvidí.

To je chyba. Lidé se na protilátky příliš upínají. Samozřejmě chápu, že pokud někdo neměl pozitivní PCR, ale měl specifické příznaky covidu jako třeba ztrátu čichu, tak chce vědět, zda covid prodělal. Dynamika protilátek je ale poměrně individuální – to, že máte nyní vysokou hladinu, neznamená, že za dva měsíce nebudete v úplně jiné situaci.

V souvislosti s očkováním je nadbytečné časté měření si protilátek. Prosím vás, nechoďte si před očkováním měřit protilátky, pokud to není indikované lékařem.

Čtěte také

Pane doktore, jezdil jste na dětské tábory?

Jezdil.

Podle včera zveřejněných opatření se děti na dětských táborech budou muset testovat nejen před začátkem, ale znovu i po sedmi a po čtrnácti dnech. Dovedete si to představit?

Bude to dost komplikované. Ve chvíli, kdy se spoustou testování přestáváme, je to přísné a prakticky velmi obtížně proveditelné.

Celý rozhovor s Petrem Smejkalem si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související