Přeprava stromku: Jak neponičit auto a neohrozit ostatní

18. prosinec 2020 15:00

Ať už se vánoční stromeček převáží uvnitř vozu, nebo na střeše, je nutné pamatovat na bezpečnost. Jinak se kmínek může stát hrozbou pro posádku i lidi kolem.

Uvnitř: Ideálně kmenem dopředu

Reportér Radiožurnálu sledoval prodej vánočních stromků. Za necelou hodinu u berounského prodejního místa potkal jen čtyři zákazníky. Všichni zakoupený stromek naložili dovnitř svého auta.

Čtěte také

Dopravní expert z Ústředního automoto klubu (ÚAMK) doporučuje dávat stromek do auta vždy kmenem dopředu a dobré je podle něj také hodit přes stromek nějakou deku.

"Kape z toho smůla, padá z toho jehličí a tak dále. Velmi důležité je, abychom dopředu před ten kmínek dali třeba hadr nebo nějaký plastový dílec, abychom ten kmínek nenechali narazit přímo do palubní desky," vysvětluje Igor Sirota z ÚAMK.

Uvnitř vozidla stromek upevněte minimálně bezpečnostním pásem. Raději ale popruhy k okům v zavazadelníku, aby se co nejméně pohyboval.

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Na střeše: Nebezpečný gumicuk

Pokud převážíte stromek na střeše auta, určitě zapomeňte na obyčejné provazy nebo gumová lana, takzvané gumicuky. Ani při uchycení jednou z těchto variant se totiž stromek při nárazu na střeše neudrží.

"Ten gumicuk se při nárazu bude chovat jako tětiva luku. Vystřelí ten stromeček při nárazu nebo při prudkém brzdění ještě dopředu," vysvětluje Igor Sirota.

Čtěte také

Lepší je proto utáhnout stromek stahovacími popruhy. "Nejenom že, ty popruhy dáme kolem toho stromku, ale obvineme je kolem kmínku a pak připoutáme k příčníkům," dodává Igor Sirota.

Pokud vám stromek z auta spadne, můžete dostat od policie až dvoutisícovou pokutu.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio