Přerovská opozice referendum o hotelu Strojař zatím neprosadila. Proto zkouší získat podpisy občanů

6. prosinec 2022 12:10

O budoucnosti nevyužívaného hotelového domu Strojař v Přerově by mohli rozhodnout přímo obyvatelé města, a to v místním referendu. Usiluje o to opozice. Návrh se při jednání městského zastupitelstva v pondělí prosadit nepodařilo, zástupci opozice se ale nevzdávají. Podporu pro vypsání referenda se snaží získat mezi Přerovany

Devítipodlažní Strojař stojí v centru města. Přerovská radnice jej od státu odkoupila před šesti lety za 40 a půl milionu korun. Dodnes je prázdný. „Z dostupných informací z reportáží, rozhovorů jsme se dozvěděli, že vedení města Přerova chce Strojař prodat, a proto jsme si řekli, že kdy jindy než teď je vhodná doba navrhnout na zastupitelstvu referendum,“ říká zastupitelka za Piráty Lenka Jüngling, autorka návrhu na uspořádání referenda.

„Myslíme si, že Přerované si zaslouží o této budově rozhodnout. Strojař je dlouho v majetku města, dlouho chátrá, nic se s ním neděje. Rozhodnutí se pořád odkládá,“ uvádí Jüngling.

„Myslíme si, že Přerované si zaslouží o této budově rozhodnout.“
Lenka Jüngling, zastupitelka za Piráty

Zastupitelstvo ale návrh na referendum nepodpořilo. Pro referendum bylo 14 zastupitelů, proti 12, zdrželo se 8. Jan Horký, lídr sdružení Společně pro Přerov, je z výsledku hlasování zklamaný. Pro vyhlášení referenda chce ale získat 3 a půl tisíce podpisů od obyvatel města. „Není to lehká úloha, ale my to zvládneme,“ je přesvědčený Horký.

Primátor Vrána upřednostňuje prodej

Primátor Petr Vrána z hnutí ANO vyhlášení referenda nepodpořil, upřednostňuje prodej Strojaře. Jak tvrdí, aktuálně o něj má zájem šest subjektu. „Říkám si, že jednou z podmínek by mohla být demolice. Když by to tak bylo, nedokážu si představit, že by nějaký developer na tomto místě stavěl nějakou sociální ubytovnu… Předpokládám, že by měl záměr tam dělat architektonicky vyspělý projekt, který si tato lokalita zaslouží,“ zmiňuje Vrána.

Pokud se přerovské opozici podaří získat potřebný počet podpisů, předpokládá, že by se referendum konalo až na jaře v roce 2024 v rámci voleb do evropského parlamentu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio