Přestal váš pes štěkat? Může to souviset se zánětem hlasivek, ale také neurologickým problémem

2. březen 2023

„Máme sedmiletou fenku border kolie a přestala nám štěkat. Štěkala, když chtěla jít ven, a najednou přestala,“ popsala ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata problém svého psího kamaráda posluchačka z Českého Krumlova.

„Jev může souviset se zánětem hlasivek, horních cest dýchacích. To ale není moc časté,“ odpovídá veterinářka Lucie Míková z Veterinární kliniky Vltava v Českých Budějovicích. V tomto případě by totiž měl problém odeznít během pár dnů.

Pes může přestat štěkat i v případě nějakého neurologického problému. Ten ale bývá většinou spojen se špatným pohybem. Zvířata potom ochrnou a štěkají jakoby naprázdno.

„Bylo by dobré psíka prohlédnout, jestli nemá výtok z nosu nebo kašel, což by spolu mělo souviset. Pokud se chová normálně, nosí míčky, tak je to v pořádku,“ radí veterinářka. Doporučuje podávat psovi vysoké dávky vitamínu B a samozřejmě prohlídku u veterináře.

Další otázky a odpovědi z veterinární poradny pořadu Máme rádi zvířata si poslechněte online. Dozvíte se podrobnosti o kastraci malých savců, tedy králíků, morčat nebo potkanů, ale i to, jak vypudit blechy z kožichu zvířat a také z vašeho bytu nebo co může přimět ramlici k tomu, že po porodu roztahá králíčata.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související