Přestaňte nám klečet na krku, znělo na rozloučení s Floydem. Protesty v USA už jsou méně násilné

5. červen 2020

Už deset dní ve Spojených státech pokračují masivní demonstrace proti rasismu a policejní brutalitě. Násilných projevů v rámci demonstrací ubývá. Vyhrocená je ale stále situace v New Yorku, kde policie zatýká i pokojné demonstranty, kteří porušili zákaz vycházení.

Protesty začaly poté, co minulé pondělí zemřel Afroameričan George Floyd poté, co proti němu zakročil teď už bývalý policista Derek Chauvin. Ten je nyní obžalován z vraždy se sazbou až 40 let vězení.

Čtěte také

Floyd zemřel v Minneapolisu a právě tam se konala první ze série smutečních obřadů Rodina a přátelé ji proměnili za manifestaci za práva Afroameričanů. Obřad navštívili guvernér státu Minnesota Tim Walz nebo režisér Tyler Perry.

„Na krku klečíte i těm, kterým se podaří prorazit. Michael Jordan, Oprah Winfrey nebo ten muž, co vyroste s jedním rodičem, sám se vzdělá, stane se prezidentem Spojených států a vy po něm žádáte jeho rodný list. Protože nedovedete sundat koleno z našeho krku! Demonstrujeme po celém světě, protože jsme všichni jako George – nemůžeme dýchat! Nechceme laskavosti, jen z nás vstaňte!“ volal na setkání Al Sharpton, prezident organizace bojující za práva černošských Američanů.

Rozloučení s Floydem budou ještě v Severní Karolíně, kde se narodil, a v Houstonu, kde vyrostl.

Násilností ubývá

Demonstrace napříč Spojenými státy sice pokračují, ale ubývá násilných protestů. „Situace je vyhrocená ještě v New Yorku, kde policie atakuje a zatýká i pokojné demonstranty, pokud poruší zákaz vycházení. Těchto zákazů ale ubývá a některá města už je nevyhlašují,“ shrnuje pro Plus zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Jan Kaliba.

Podle analytika České televize Teodora Marjanoviče je úbytek násilností možné vysvětlit i tím, že se lidé unavili.

„Situace se tak trochu vrací do původních kolejí. Teď ale začne politická bitva o hlasy Afroameričanů v podzimních prezidentských volbách. Nezapomínejme, že v minulých volbách v roce 2016 byli Afroameričané poměrně laxní a ti přispělo k porážce Hillary Clintonové," upozorňuje Marjanovič. 

Čtěte také

Prezident Donald Trump se mezitím „opevňuje“ ve svém sídle. „Bílý dům se stává čím dál nedobytnější pevností. Rostou kolem něj nové ploty a bariéry, postupně se tak rozšiřuje prostor, kam už protestující nesmějí. Jenže to zabírá i ulice, které jsou pod správou města a tomu se to nelíbí,“ dodává zpravodaj Kaliba.

Ozývají se také hlasy, které kroky prezidenta kritizují, mezi nimi je například jeho bývalý ministr obrany Jim Mattis. 

Celou reportáž Jana Kaliby i rozhovor s analytikem Teodorem Marjanovičem si můžete pustit v audiu. Moderuje Jan Bumba. 

autoři: Jan Bumba , kac
Spustit audio

Související