Přesun hokeje z Českých Budějovic do Hradce Králové nevyvolává jen nesouhlas

18. červen 2013

Z Českých Budějovic zmizí po 85 letech extraligový hokej a přestěhuje se do Hradce Králové. Jihočeský klub začal o stěhování jinam po sporech s městem a Budějovickým Budvarem o čepování piva při domácích extraligových zápasech. Přesun extraligy do Hradce Králové, který hrával druhou nejvyšší českou soutěž, posvětili dnes královéhradečtí zastupitelé.

Fanoušci z jihu Čech pochopitelně cítí křivdu, cítí se podvedení, protože hokej měli a mají rádi. Nejen muži, ale také ženy.

„Mrzí mě to, byl jsem fanynka a chodila jsem pravidelně. Myslím, že ke krajskému městu hokej patří. Je to škoda,“ podotýká s hořkým úsměvem jedna z fanynek.

Všichni, kteří si zvykli chodit podporovat českobudějovické hokejisty do Budvar Arény, se ale teď musí smířit s tím, že se jejich oblíbený klub stěhuje jinam.

„Taky mě to mrzí, ale ovlivnit jsme to nemohli. Rád bych, aby tu hokej byl,“ lituje jiný z příznivců HC Mountfield.

Fanoušci se dokonce dvakrát za sebou vypravili do ulic a pokusili se dát najevo svůj názor. Ani to ale nepomohlo. Původní naštvání vystřídá smutek v jejich hokejových duších.

„Přijde mi to spíš smutné. Není to životně důležité, ale jsme zvyklí tady na hokej jezdit takových let – a najednou nic,“ krčí rameny mladá žena.

Ale najdou se i tací, kteří jsou rádi, že Mountfield z Jihočeského kraje odchází.

„Město by nemělo platit soukromé společnosti za to, že se provozuje sport, prachy mají dávat na mládež,“ myslí si jeden takový.

„Souhlasím, město by nemělo dávat prachy soukromé společnosti. Na druhou stranu by kvůli pivu nemělo určovat, kde se bude hrát hokej a kam půjde klub,“ přidává se další.

Čtěte také

„Pivo je jen druhořadý problém, to je jen zástěrka. Prvotních je těch dvacet milionů, co dostanou v Hradci Králové za to, že tam ten klub půjde. Město tady jim nic dát nechce, což je logické a správné,“ nabízí další pohled na věc mladý muž.

Ale existuje ještě třetí, nejméně početná skupina fanoušků. Vlastně spíše lidí, kteří se o hokej nezajímají, a stěhování extraligového klubu do Hradce Králové tak vůbec neřeší.

autoři: kaj , tej
Spustit audio