Převoz bijícího srdce trval zhruba pět a půl hodiny, přibližuje kardiochirurg IKEMu. Transplantace zachránila pětileté dítě

6. únor 2022

Lékaři z pražského IKEMu poprvé použili metodu takzvaného převozu bijícího srdce k transplantaci mezi dvěma státy, konkrétně mezi Slovenskem a Českem. Nový orgán tak zachránil život malému dítěti. „Malé pacientce se daří velmi dobře, je již v domácí péči, má se čile k světu,“ říká kardiochirurg Miroslav Koňařík, vedoucí programu ex vivo perfuzí srdce.

Jaká je vaše role během celého transportu, když bychom vysvětlili právě program ex vivo perfuze srdce?

Čtěte také

Program nestojí na mně, je v tom inkorporováno velké množství lidí, celý tým. Skládá se jednak z lékařů, jednak z perfuzionistů, jednak také z odběrových sester, které nám pomáhají při této práci. Nezastupitelnou roli mají transplantační koordinátoři a všichni lékaři, kteří se účastní výběru nebo párování dárce a příjemce. Co se týče naší role, tak vstupujeme do celého procesu třeba den dopředu, kdy se ví, že je k nabídce určitý orgán nebo dárce. Musíme vyhodnotit parametry darovaného orgánu, připravit veškerou logistiku a naplánovat to mezi centry.

Jaké výhody má převoz bijícího srdce?

...Systém ex vivo perfuze umožňuje dvě převratné možnosti. První je, že můžeme periodu transportu výrazně prodloužit, srdce je promýváno krví transfuzním roztokem. Nejenom že srdce uchováváme prokrvené, ale zároveň mu poskytujeme prostor k určitému zotavení… Druhá indikace, tedy prostor k využití tohoto systému, je právě převoz na velké vzdálenosti, kdy čas čtyř hodin můžeme prodloužit až k deseti hodinám.

 

Jaké byli jednotlivé fáze? V okamžiku, kdy už bylo jisté, že srdce je k dispozici, tak dívenka byla připravená v nemocnici?

Byla v nemocnici připravená, nicméně nebyla ještě na operačním sále. Celý proces jsme začali řešit den předem. Samotný převoz začal zhruba v sedm třicet v IKEM, kdy jsme odjížděli sanitkou do pražských Kbel, kde jsme byli pomocí armády s veškerým vybavením transportováni na slovenské letiště. Odtud jsme byli za asistence integrovaného záchranného systému policie SR převezeni do dárcovského transplantačního centra na Slovensku. Tam jsme se dostali kolem jedenácté hodiny a započali úkony nutné k tomu, abychom srdce mohli zapojit do ex vivo perfuzního systému. Poté, co bylo zhruba o půl druhé přechodně zastaveno, následoval převoz letadlem do pražského Motola, do dětského kardiocentra. Čili ex vivo perfuze, nebo mimotělní perfuze srdce trvala zhruba kolem pěti a půl hodin.

Jak dlouho trvala operace?

Byla náročnější. Byla provedena v dětském kardiocentru pod vedením primáře Gebauera, který byl hlavním operatérem. Jednalo se o reoperaci, to znamená, že vyjmout z těla původní srdíčko je mnohem náročnější než v případě, kdy se jedná o první operaci dítěte. Operace trvala všeho všudy čtyři hodiny, plus hodina a půl, kdy se zastavilo krvácení. My jsme srdce přivezli zhruba o půl sedmé do dětského kardiocentra a o půl deváté bylo implantováno v těle příjemce a fungovalo.

autoři: Zuzana Burešová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.