Přezdívka i kombinace čísel. První žádosti o SPZ na přání přijmou úředníci 4. ledna

29. prosinec 2015

Žádosti o registrační značku na přání přijmou úředníci poprvé v pondělí 4. ledna. Motoristé si za poplatek 5000 korun budou moci do registrační značky vylisovat vlastní kombinaci čísel, své jméno nebo přezdívku. Zakázaná jsou ale některá písmena a vulgarismy.

Vedoucí pražské evidence vozidel Petr Mareček radí zájemcům o novou SPZ na přání, aby přišli na úřad osobně.

„Pro hladký průběh řízení doporučujeme v rámci zdejšího úřadu, aby žadatelé o vydání registrační značky na přání se dostavili na úřad osobně s tím, že bude možnost provést případnou korekci,“ vysvětlil Mareček.

Na přepážce údaje zkontrolují a zadají do systému. Úředník tak bude během chvíle vědět, jestli už není stejné jméno, přezdívka nebo kombinace čísel vydané v jiném městě.

Na značku se vejde osm znaků, z nichž musí být aspoň jedna číslice. Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok už dříve upozornil, že jsou zakázána sprostá slova a některá písmena.

„Zakázaná písmena jsou G, CH, O, Q a W. Důvodem je, že jsou snadno zaměnitelná. Je to i požadavek Policie České republiky, aby mohli snadno identifikovat. Myslím, že ta možnost je poměrně velká, a řidič, který bude chtít značku na přání, tak může popustit uzdu své fantazii,“ dodal Ťok.

Ministerstvo vydalo pro úředníky seznam zhruba 900 nepřípustných výrazů. Poslední slovo ale budou mít úředníci na registrech vozidel, protože některé zakázané výrazy mohou být podle Ústavu pro jazyk český v určitém kontextu přípustné.

Žádost přes datovou schránku

Dvě značky na auto vyjdou řidiče na 10 tisíc korun. „Pokud bude všechno v pořádku a úřad ověří, že je možné značku s takovým zněním vydat, zájemce ji dostane do 15 dnů,“ řekl už dříve mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Pokud na úřad nemohou zájemci o novou SPZ přijít osobně, dá se o ni zažádat i přes datovou schránku. Na schválení registrační značky si ale budou muset počkat déle.

Ministr dopravy Dan Ťok

„Průtahy ve vyřízení budou delší, protože se rozhoduje ve správním řízení. Klient se tak vystavuje riziku, že i případně zvolená jiná kombinace již bude obsazena,“ upřesnil vedoucí pražské evidence vozidel Petr Mareček.

Každá značka je nepřenositelná a nebude možné ji prodat další osobě. V případě ztráty už úřad stejnou značku nevydá. Ministerstvo dopravy tak chce zabránit nejen zneužití tabulky k trestné činnosti, ale i situaci, kdy by stejnou značku měla dvě auta najednou.

Registrační značka na přání už není vydaná ke konkrétnímu vozu, ale přímo na majitele. Použít ji tak mohou lidé i na své druhé auto. Další novinka se týká řidičů, kteří si kupují nové vozidlo. Úředníci jim umožní zamluvit si registrační značku na přání až tři měsíce dopředu.

autoři: ako , hbc
Spustit audio