Při častém nošení roušek myslete na pravidelné okysličení organismu a důkladné prodýchání

20. leden 2021

Brzy to bude již rok, co se roušky staly běžnou součástí našeho života. Jak se nyní ukazuje, jakkoliv mají roušky své příznivce i odpůrce, k praktickým lékařům oproti tomuto období v minulých letech chodí mnohem méně pacientů s běžným nastydnutím, kašlem či rýmou nebo se záněty dutin.

Je to proto, že i když je venku mráz nebo chladno, rouška nás chrání před vdechováním studeného vzduchu. A pokud někdo v naší blízkosti kašle a kýchá, zabrání, abychom vdechovali kapénky, které obsahují viry a baktérie. Kapénky tak nevdechne v takové míře, jako kdybychom roušku neměli.

S rouškou ale vdechujeme zplodiny, především ty naše

Hlavním problémem nošení roušek ale zůstává, že při jejich používání znovu vdechujeme již vydechnutý kysličník uhličitý, takže se nám hůře dýchá. Jsme jako přidušení. Jiná situace je v případě bakterií, bacilů a virů, které máme v sobě a znovu je po vydechnutí nadechujeme. Vzhledem k tomu, že jsou z našeho těla, máme už proti nim svou vlastní imunitu a znovu nás proto neinfikují.

Při nošení roušek je proto důležité především dodat organismu dostatek kyslíku. Což můžeme i při častém nošení roušek, pokud si uděláme čas na pobyt na čerstvém vzduchu. Situace je jiná na vesnici nebo ve městě. Ale pokud máte zahradu, kde na vás nikdo „neprská“, určitě je na místě zajít si každý den před spaním ven, pořádně se vydýchat a organismus opět okysličit, aby se zase srovnal. Pokud pravidelné dodatečné okysličení organismu nebudete dodržovat, budete doslova „přiotrávení“ kysličníkem uhličitým. Mohou vás trápit bolesti hlavy, závratě, úzkosti nebo nespavost.

Aby roušky správně fungovaly, důležitá je správná péče

U jednorázových roušek je ideální častá výměna. Stejně tak i u respirátorů, ačkoliv se o nich často tvrdí, že se mohou vydezinfikovat a nosit opakovaně. Problémem totiž je, že některé dezinfekce nejsou účinné na viry. U látkových roušek je ideální, pokud je vypereme a vyvaříme a následně ještě přežehlíme. To zcela zničí jak bakterie a mikroby, tak i viry, které na ní mohou být. Roušku si přikládáme na ústa a nos, je proto velmi důležité si před manipulací s rouškou pořádně omýt a vydesinfikovat ruce. Pokud na roušku budete sahat nevydezinfikovanýma nebo neomytýma rukama, uchopte jí z vnější strany nebo za gumičky, které se připevní za uši. Důkladné mytí rukou mýdlem je na místě i po sundání roušky z obličeje.

Spustit audio

Související