Při dnešních cenách barelu bývaly ceny na čerpacích stanicích i o 10 korun nižší, říká ekonom Křeček

12. březen 2022

„Když přepočítáme současnou cenu barelu ropy do českých korun, tak to vychází na zhruba 2600 korun. A při těchto úrovních bývávaly ceny na čerpacích stanicích i o desetikorunu nižší, než jsou aktuálně. Takže je zřejmé, že se tam muselo pracovat s maržemi,“ říká Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS Securities. Uznává ale, že pumpaři zažili dva složité pandemické roky, kdy byla poptávka nižší. „Do jisté míry je logické, že se teď snaží těžké časy napravit.“

„Poptávka po pohonných hmotách je teď obrovská. Lidé vykupují kanystry, dělají si zásoby pohonných hmot. A tak pumpaři samozřejmě tu vyšší poptávku trochu zneužívají tím, že nadsazují cenu tak, aby dohnali ty špatné dva roky,“ vysvětluje Křeček.

Čtěte také

Ve čtvrtek se litr benzinu Natural 95 prodával za zhruba 47,26 koruny, litr nafty za průměrných 49,31 Kč. 

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) přitom upozornil, že cena ropy na burze za poslední týden klesla přibližně o pět procent a cena pohonných hmot klesla ještě víc. Proto chce vláda dohlédnout na marže všech, kteří se na tvorbě těchto cen podílejí.

„Já takové zásadní kontroly nepodporuji,“ reaguje Křeček. „Když začneme kontrolovat marže obchodníků, tak je otázka, kde to skončí, také nechodíme do supermarketů se ptát na marži u konzerv nebo rohlíků.

Myslím, že dlouhodobě zafunguje spíš konkurence než zásah vlády.
Štěpán Křeček

„Myslím, že dlouhodobě zafunguje spíš konkurence než zásah vlády. Česko má širokou síť čerpacích stanic, daleko větší, než je na západ od nás obvykle. A konkurence stejně nakonec ceny vrátí na normální úroveň. Teď jde o tu paniku, kdy lidé i přes vysoký nárůst cen nakupují pohonné hmoty do kanystrů, bojí se, že na pumpách dojdou. Ale jakmile panika vyprchá, tak opět zvítězí konkurence a ceny se ustálí.

Štěpán Křeček, ekonom

Křeček se domnívá, že pokud by se ceny pohonných hmot v Česku zastropovaly, jezdili by k nám tankovat i řidiči z okolních zemí, třeba z Německa a Rakouska. Český daňový poplatník by tak sponzoroval zahraniční řidiče.

Pomohlo by ke snížení cen pohonných hmot to, kdyby vláda snížila jejich daňovou zátěž? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , kac
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.