Při Evropském dnu melanomu si lze nechat prohlédnout pigmentová znaménka

10. květen 2009

Na vybraných pracovištích po celé republice si můžete v pondělí 11. května nechat zdarma zkontrolovat svoje mateřská znaménka. V Česku se totiž právě tento den koná už tradiční osvětová akce s názvem Evropský den melanomu.

Maligní melanom, který často vzniká právě v místě takzvaných mateřských znamének, stále zůstává jedním z nejčastěji se vyskytujících zhoubných nádorů. Čím dál častěji se objevuje především u mladých lidí. V České republice kvůli němu ročně zemře okolo 200 osob. A to i přesto, že tento nádor je poměrně snadné včas odhalit a jeho léčba přitom bývá úspěšná.

Svá pigmentová znaménka si budete moci nechat zdarma vyšetřit na Kožním oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích. Oddělení se tradičně připojuje k Evropskému dni melanomu a dispozici budou stejně jako loni čtyři ambulance kožních lékařů, uvedl primář Jiří Horažďovský: "Očekáváme pacienty s pigmentovými znaménky, nikoliv tedy s projevy stárnutí kůže. Není to kosmetická poradna, melanom je závažná věc a i tak je potřeba k tomu přistupovat."

Na preventivní vyšetření takzvaných mateřských znamének při příležitosti Evropského dne melanomu je třeba se na Kožním oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích dopředu objednat. K Evropskému dni melanomu se v pondělí připojí i vybraní kožní lékaři v Táboře, Jindřichově Hradci, ve Strakonicích, v Kaplici a v Písku.

Kdo pondělní termín nestihne, může si svoji kůži nechat vyšetřit v Poradně pro pigmentová znaménka, která je při Kožním oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích otevřena každý čtvrtek.

Spustit audio