Při hledání ztracených dětí jsme nepochybili, říká ředitel jezera Lhota

3. srpen 2018 15:38

Policie prověřuje případ dvou chlapců, kteří ve čtvrtek odpoledne utonuli v jezeře Lhota u Prahy. Ředitel areálu odmítá, že by při hledání ztracených dětí pochybili. Část návštěvníků naopak tvrdí, že nikdo nechápal, co se děje.

Potápěči našli těla chlapců v jezeře zhruba dvě hodiny od chvíle, kdy je začali rodiče hledat. Ředitel areálu Robert Nedvěd tvrdí, že nevěděli, že se děti ztratily ve vodě. Proto je hledali na souši.

Podle Nedvěda přišla ke správci areálu před 15 hodinou jedna z matek a na mobilu jim ukazovala fotografie chlapců a i přes jazykovou bariéru jim dokázala sdělit, že se ztratili.

Podle něj ale nenahlásila, že se tak stalo ve vodě.

Zaměstnanci a návštěvníci zhruba 20 minut prohledávali okolí a vyhlásili je i rozhlasem. Teprve, když se nepodařilo chlapce najít, a na vodě se objevily jejich nafukovací kruhy, začali počítat s možností, že mohou být ve vodě. Poté přivolali záchranku a policii.

"Dispečink tísňové linky 155 přijal informaci o ztracených dětech ve 14:45. Na místo byly operačním střediskem vyslány dvě posádky záchranářů. Pátrání po dětech bylo dlouho neúspěšné,“ popsala serveru iRozhlas.cz mluvčí záchranné služby Středočeského kraje Petra Effenbergerová.

Když v 16:45 chlapce našli potápěči, bylo už pozdě. Oživovací pokusy byly marné.

„Celá událost byla nahlášena dvě hodiny poté, co chlapce naposledy viděli,“ doplnil ještě Holomčík s tím, že hasiči měli na místě zhruba tři desítky lidí včetně řídícího důstojníka kraje a mimo jiné i dva psychology.

Podle svědeckých výpovědí nebylo dlouhou dobu jasné, že se něco děje. „Teprve zoufalý křik paní, co běhala z pláže na pláž a křičela jména dětí, byl první okamžik, kdy jsme si uvědomili, že se něco děje,“ popisuje pro server iROZHLAS.cz David Kraus, který byl na pláži zhruba 100 metrů od místa neštěstí.

„Pak (paní) běžela na další pláž a teprve po čtvrt hodině se z rozhlasu ozvalo ve vietnamštině hlášení. Ty prodlevy byly děsivé, nic nebylo organizované, žádný plán, nic. Na vodě nebyl žádný motorový člun. Nikdo nehledal pod hladinou,“ popsal ještě Kraus.

Server iRozhlas.cz vytvořil časovou mapu, jak k neštěstí došlo.

Časo

autor: bej | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio