Při nákupu pyrotechniky by měli být lidé obezřetní. Některé zboží je nebezpečné

29. prosinec 2015

K oslavám Silvestra patří zábavní pyrotechnika. Ne všechny výrobky jsou ale bezpečné, a lidé by proto měli kupovat jen prověřené zboží. Důležité jsou především řádné informace na obalu, které je potřeba mít pro bezpečné užití. Mezi nejoblíbenější výrobky v Česku patří takzvané kompakty, tedy předpřipravené ohňostroje, které se snadno odpalují. Za nákup zábavní pyrotechniky na Silvestra jsou podle prodejců Češi ochotni utratit až 10 tisíc korun.

„Nejrizikovější je domácí výroba pyrotechniky se špatným odhadem reakcí chemických prvků. Doporučujeme kupovat pouze pyrotechnické výrobky, které prošly řádným testováním bezpečnosti,“ upozorňuje mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Zábavní pyrotechniku zvláště před silvestrovskými oslavami prověřuje Česká obchodní inspekce, výrobky si ale při nákupu mohou zkontrolovat i sami zákazníci. Na obalu petard a rachejtlí by neměl chybět návod v českém jazyce nebo například datum použitelnosti zboží.

„V každém případě je potřeba se podívat na to, jestli zvolený pyrotechnický výrobek odpovídá věkové hranici. Je také potřeba, aby byly na výrobku uvedeny veškeré údaje, které je potřeba mít z hlediska bezpečného použití. V neposlední řadě je rozhodujícím údajem uvedení značky shody,“ popisuje předseda Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva Milan Kukla.

„Další věc nezbytná na obalu je návod na bezpečnou likvidaci. Když nám výrobek nezafunguje, musíme přesně vědět, jakým způsobem ho zlikvidovat. Neměla by chybět ani bezpečná vzdálenost, na kterou se po zážehu musíme vzdálit,“ doplňuje Kukla.

Na etiketě bezproblémového výrobku by zákazníci měli najít ještě registrační číslo, které říká, že výrobek byl prozkoušen a podroben veškerému testování ještě před uvedením na trh. Registrační číslo je podle Kukly důležité, protože dává zákazníkovi jistotu, že je výrobek schválen.

Značka shody, značka CE, označení CE

„Dále je výrobek vybaven značkou malého písmene c, jak to známe například ze žehliček. To je značka shody, u které je čtyřmístné číslo právě toho subjektu, který prováděl testování výrobku,“ vysvětluje Kukla.

Tržnice a specializované obchody

Zábavní pyrotechnika je v sezoně dostupná především na tržnicích a ve specializovaných obchodech.

„Domnívám se, že je možné nakupovat na všech oficiálních prodejních místech, která jsou zřízena k prodeji zábavní pyrotechniky. Určitě bych se vyvaroval nakupování pyrotechnických výrobků, které nejsou označené nebo podpultově prodávané,“ radí Kukla.

Kontrola pyrotechniky v příhraničí Úřadem pro kontrolu zbraní a střeliva

Třeba výrobě pyrotechniky doma by se Kukla rozhodně vyvaroval. „Takové výrobky nejsou přezkoušené, jsou dražší a co je podstatné, představují riziko už při jejich výrobě,“ uvádí.

Čtěte také

Ceny pyrotechniky stouply

Za pyrotechniku si letos zákazníci v obchodech připlatí. Ceny jsou až o pětinu vyšší než loni.

„V Číně se zlepšila ekonomika i průběh výroby. Zkvalitňují se postupy, nemluvě o tom, že Česká národní banka vzhledem k tomu, že mění kurzy eura a dolaru, tak roste cena importované pyrotechniky. Ceny oproti loňskému roku vzrostly zhruba o 10, 15 až 20 procent. Záleží na druhu výrobku,“ upřesňuje spolumajitel společnosti Makalu Fireworks Martin Peter.

Lidé v Praze se jako každý rok mohou těšit na novoroční ohňostroj, který letos odpálí pyrotechnici z pražského Vítkova.

Název světelné show zní Praha múzami políbená a světelné efekty ze speciálních výrobků, které byly připraveny na zakázku ve Španělsku, mohou lidé sledovat 10 minut a 16 sekund. Cena se vyšplhala na necelý milion korun bez DPH, tedy skoro stejně jako loni.

autoři: ČRo , Eliška Malínská , ako , bkl
Spustit audio