Příběh kukuřičných lupínků. Jak zapomenuté vločky na sporáku dobyly svět

Historie někdy píše velmi úsměvné příběhy. A jeden takový se váže i ke kukuřičným lupínkům, bez kterých si miliony lidí po celém světě nedokáží představit svou snídani. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsal Vedran Kovačevič.

Za vším stojí touha po střídmějším způsobu životu a zapomenuté vločky na sporáku. Vynález kukuřičných lupínků se datuje k roku 1896. Bratři Will Keith a John Harvey Kelloggové tehdy usilovali o to, aby střídmostí a vegetariánskou stravou zbavili lidstvo hříchů. Kráčeli totiž ve stopách svého otce, který byl pravověrný člen Církve adventistů sedmého dne.

Místo pšenice sáhli po kukuřici

Měli za to, že za většinu nemocí může střevní mikroflóra, protože bakterie produkují toxiny, které ničí lidský organismus. Naděje vkládal rodinný klan do pšenice. ‚Zázrak‘ se jim zjevil před očima, když jednou nechali dlouho uvařenou pšenici na vzduchu.

Pšenice totiž ztvrdla a změnila se v lupínky. Nezbylo tak nic jiného, než onen zázrak upéct. A objev byl na světě. Když se ukázalo, že je pšenice výrobně nákladnější, a navíc dlouho trvá, než se uvaří, sáhli bratři Kelloggové po kukuřici. Patent na výrobu tradičních corn flakes získali 14. dubna 1896.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit instituci i architektonickému skvostu na Václavském náměstí v Praze.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.