Příběh nepolapitelného Krále Šumavy natočil David Ondříček. Minisérii představil v Husinci

11. listopad 2022 08:15

Legendární šumavský převaděč Josef Hasil znovu ožil na filmovém plátně. Jeho příběh vypráví v nové minisérii pro Voyo režisér David Ondříček, šestinásobný držitel Českého lva. Předlohou mu byl knižní bestseller jihočeského spisovatele Davida Jana Žáka Návrat krále Šumavy. Proto první tři díly minisérie s názvem Král Šumavy: Fantom temného kraje viděli v premiéře diváci v Husinci na Prachaticku.

Sál kulturního domu v Husinci byl nabitý k prasknutí. Mnohých diváků, jejich předků a rodin se osudy spojené se šumavskými převaděči osobně dotkly. Josef Hasil pocházel z nedalekého Zábrdí, všude kolem na Prachaticku žili jeho příbuzní.

Klíčové scény točil režisér David Ondříček na Šumavě nedaleko odsud, a tak byl na reakce místních velmi zvědavý. „Mám velkou radost, protože tohle bylo strašně těžké. Poprvé to viděl David Jan Žák i Josef Vávra, syn Josefa Hasila, a poprvé to viděli lidé, kteří ten příběh znají, mají ho v krvi. A myslím, že se jim to líbilo,“ řekl.

Na přijetí publika s napětím čekal i Michal Reitler, kreativní producent minisérie a ředitel vývoje TV Nova a Voyo. „Když jedete do místa, odkud Josef Hasil pocházel, tak je to spojené s velkým napětím, protože není kritičtější publikum než místní. Jde o to, jestli lidé, kterých se to týká, přijmou všechna rozhodnutí, která jste udělali při adaptaci látky,“ vysvětlil.

Čtěte také

Příběh považuje za ojedinělý. „Máme obecně málo hrdinských příběhů a kniha, ze které jsme vycházeli, popisuje několik hrdinů, hrdinských skutků. V tom je ta látka fascinující a unikání. Zároveň je unikátní doba, ve které se příběh odehrává, krátká doba, kdy se svět bál třetí světové války, kdy obě strany žily reálně v představě, že ten druhý zbrojí a hranice mezi těmito dvěma světy vedla Šumavou. A tam žili lidé, kteří se najednou museli rozhodnout, jestli budou ti, kdo utíkají, nebo hranici uzavírají. Dokonce si myslím, že ten příběh je světově unikátní,“ popsal.

S výslednou podobou Ondříčkova filmu byl spokojený také spisovatel David Jan žák. „Já jsem neměl obavu z toho výsledku, Davidovi jsem věřil od začátku, ale měl jsem obavu z reakce publika. Je tady plno lidí, kterým to nějak zasáhlo do života, a je to strašně citlivé. Když se to povede, jako v tomto případě, je to skvělý pocit,“ komentoval.

První tři díly nové minisérie Král Šumavy: Fantom temného kraje režiséra Davida Ondříčka uvede Voyo v prosinci.

Spustit audio

Související