Příběhy slavných: Louis Armstrong

20. červenec 2015

Velká huba (Satchmo) jazzu! Jeho hudba letěla i do vesmíru jako vzkaz mimozemšťanům. Číst vám o něm budou Pavel Rimský a Kristina Jelínková.

Vyrůstal v chudé černošské čtvrti amerického New Orleans. Datum narození? Na Den nezávislosti 4. července 1901. Asi. Neměl totiž žádný rodný list. A tak si stejně jako spousta jiných Američanů ve stejné situaci vybral sám. Všechny encyklopedie ale tvrdí, že se narodil 4. srpna 1901. Tak si vyberte.

Malý zloděj a hráč

Jako dítě to neměl vůbec jednoduché. Matka se nestarala a on často musel pro sebe a svou sestru sám shánět jídlo. Prodával noviny, dělal poslíčka, občas něco ukradl nebo vyhrál v kostkách. Taky proto začal na kornet hrát v jedné polepšovně. Vyhrál se ale až na hraní na parníku.

Jazzová i filmová hvězda

První desku natočil v roce 1923 se skupinou King Oliver´s Creole Jazz Band. To už bylo v Chicagu. Uznávanou jazzovou hvězdou se stal ve 20. letech. Docela často ale podléhal komerčním tlakům, kdy nahrával různé populární nebo dokonce lidové kousky. Objevil se i ve filmech.

Jeho hudba letí vesmírem

Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. A jedna z jeho nejznámějších skladeb na trumpetu, Melancholy Blues, byla dokonce vybrána jako vzorek pozemské hudby nesený pro mimozemské civilizace na Zlaté desce Voyageru. Dlouho byl pěveckým partnerem Elly Fitzerald. V 60. letech s ní navštívil Prahu.

Smích i na smrtelné posteli

Vždy věřil, že když naplno vyjádří, co cítí, tak je to v pořádku. V jeho přirozeném vyjadřování bylo obrovské kouzlo. Celý život taky zůstal fanouškem improvizací. První infarkt Armstronga postihl už v roce 1959. Říká se, že když 6. července 1971 umíral, tak se na své smrtelné posteli smál.

Účinkují: Pavel Rimský, Kristina Jelínková
Připravil: Vladimír Zajíc
Režie: Pavel Krejčí
Vyrobil Český rozhlas Hradec Králové v roce 2010

autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio