Příbram zásobárnou reprezentačních výběrů. Její akademie dbá na studijní prospěch fotbalistů

2. duben 2017

Vedení fotbalové Příbrami si minulý víkend spokojeně mnulo ruce. S potěšením totiž sledovalo zápasy reprezentací. Antonín Barák dal za áčko dva góly San Marinu, Václav Černý hattrickem zařídil vítězství „lvíčat“ nad Slovenskem a na postupu výběru do devatenácti let na evropský šampionát měli výrazný podíl brankář Jedlička i stoper Chaluš. Všechny vychoval středočeský celek.

Kousek za dveřmi do zázemí příbramského klubu je vpravo nástěnka. Uprostřed velkého zeleného rámu je za sklem tabulka a na ní jména hráčů, kteří jsou hodnoceni podle několika kritérií. Tím prvním jsou studijní úspěchy, které prý rozhodují nejen o výši stipendií. „Dbáme na školu. Spolupracujeme s místními školami a hráčům dáváme postihy, pokud nemají výsledky,“ říká trenér juniorky Jaroslav Mašek.

Šéfem akademie je v Příbrami Pavel Tobiáš. Bývalý kouč podobné nástěnky vytváří hlavně pro rodiče a lidi, se kterými klub spolupracuje. Pokud hráč nevyhovuje studijními výsledky, mohou mu trenéři omezit například počet tréninkových jednotek.

Nicméně akademie byla ve středočeském celku vytvořena teprve před třemi lety, takže například zmiňovaní Barák s Černým nejsou jejími produkty. Spíš těžili z rodinného prostředí, které v Příbrami v minulých letech vyrostlo a ve kterém mimo Maška trénovali i rodiče dvou zmíněných hráčů.

Také potomek Jaroslava Maška Dominik se v českém fotbalovém prostředí stává známým jménem. Prošel Hamburkem nebo nizozemskými akademiemi. Teď se sice zdá, že se v Bohemians neposouvá, ale třeba reprezentační trenér Karel Jarolím ho má v širším okruhu hráčů, ze kterého vybírá reprezentanty. S nadsázkou platí – co příbramský trenér, to syn mezi největšími talenty českého fotbalu.

„Snažíme se pracovat s mládeží na nejvyšší úrovni. Celá akademie má vlastně za úkol vychovat co nejvíce reprezentantů. Jedlička s Chalušem byli ve výběru devatenáctky, ale i v nižších kategoriích máme aspoň dva tři reprezentanty,“ uvádí Jaroslav Mašek.

Nabídku Hamburku těžko odmítnete

O tom, jak dobré mládežnické výběry místního klubu jsou, vypovídá návštěvnost. Je to paradox, ale v posledních letech nepřišla největší divácká návštěva na ligový zápas proti Spartě nebo Slavii, ale právě na juniorku. Ta před rokem doma hrála dokonce osmifinále juniorské Ligy mistrů proti Benfice Lisabon.

Příznivce neodradilo ani nepříznivé počasí. „Hrálo se v osm večer, byla zima a přišlo kolem sedmi tisíc lidí. Když je dobrej fotbal, tak dorazí. Kluky podporovali a mně se to moc líbilo,“ libuje si prezident klubu Jaroslav Starka. Radost mu ale moc dlouho nevydrží. Jeho klub sice hráče vychová, ale z jejich umění poté zpravidla těží někdo jiný.

„Radši bych měl kluky tady. Když prodáváte Dominika Maška v 16 letech, nejsem z toho nadšený. Těžko mu ale můžu říct, že nikam nejde, když ho chce Hamburk,“ doplňuje Starka. Německému velkoklubu se regionální český celek rovnat nemůže. Prezidenta Příbrami alespoň těší, že hráči ani veřejnost nezapomínají, kde je k úspěchům poslal.

autoři: mch , sob
Spustit audio