Přibývá domácností, které mají zájem o střešní solární panely

11. květen 2022

Místo plynového kotle solární panely na střeše. Zájem o malé fotovoltaické elektrárny se kvůli zdražování energií zvedl o stovky procent. A přibývá domácností, které dříve do něčeho takového investovat vůbec nechtěly. Třeba v bytových domech ve městech. Máme příběh z Opavy.

„Jako první věc řešíme památkový úřad, protože jsme v ochranném pásmu, pak samozřejmě se snažím domluvit se sousedy. Mám to všechno připravené v tom štosu papírů,“ říká pan Pavel. Bydlí kousek od centra Opavy a na chodbě ukazuje, co všechno teď musí vyřizovat a zjišťovat.

Chce se zbavit plynového kotle. Problém je v tom, že střecha je v domě společná. „Až toto všechno splním, tak bych chtěl zkusit řešit věc i přes hypotéku,“ dodává.

Je jedním z mnoha, kteří se teď snaží zorientovat i v možnostech dotací. Stačí se podívat do soupisů objednávek ve firmách, které solární panely dodávají. „Máme echo od našich členských firem, že třeba před rokem mívaly jednu, dvě poptávky a dnes je to třeba dvacet. I bytové domy se o fotovoltaiku začínají velice intenzivně zajímat,“ říká Jan Krčmář, šéf Solární asociace.

Horší to mají podle něj třeba domácnosti na panelových sídlištích nebo v historickém centru velkého města. Tam to bude podle něj také problém. Je přesvědčený, že dříve nebo později se to bez dalších velkých slunečních nebo větrných elektráren neobejde.

„Nárůst střešních elektráren musí být zároveň podpořený nárůstem klasických malých pozemních elektráren, aby i tito lidé mohli těžit ze solární elektřiny, aby solární elektřina nebyla jenom něco pro majitele rodinných domů,“ dodává Krčmář.

A nejde jenom o domácnosti, také přibývá firem, které chtějí ušetřit právě tak, že si vybudují malý zdroj energie ze Slunce. I když ještě před pár měsíci o něčem takovém vůbec neuvažovaly.

autor: Martin Knitl
Spustit audio