Přichází Black Friday. Obchody lákají na slevy, inspekce nabádá k opatrnosti

23. listopad 2017

Už na pátek 24. listopadu připadá takzvaný Black Friday, původně americký svátek, který odstartuje vánoční nákupní horečku. Pozadu nezůstávají ani čeští obchodníci - spíš naopak. Zboží za akční ceny nabídli zákazníkům už o týden dřív a slibují slevy až 80 procent. Jak nenaletět?

Dlouhé fronty před otevřením obchodů, potom běh k regálům a často i rvačka o zboží. Takový bývá Black Friday ve Spojených státech. A na velké slevy lákají stále častěji i čeští obchodníci. Black Friday tak mnozí velcí prodejci prodloužili na celý týden. Nakoupit za zvýhodněné ceny mohli zákazníci už minulý pátek třeba na ZOOT.

„Nejvíce se prodávalo sezonní zboží a doplňky a také produkty, které se nemusí zkoušet, takže kabelky, peněženky a dárkové zboží, což jasně ukázalo, že lidé už nakupují dárky na Vánoce. Oproti předchozímu běžnému pátku stouply tržby o 70 procent,” říká Andrea Burgerová, mluvčí obchodu.

O dva dny později, tedy v neděli, rozjel Black Friday i druhý největší e-shop, Mall.cz, říká jeho mluvčí Jan Řezáč. „V rámci Black Friday máme v akci tisíce produktů, průměrná sleva je 40 procent a maximální sleva sahá až do výše 75 procent,” vypočítává. Obliba nakupování po síti v Česku rychle roste. Letos podle odhadů Asociace pro elektronickou komerci lidé jen za zboží utratí víc než 115 miliard korun.

Při nákupu se slevou buďte opatrní

Stejně jako u jiných slev i v případě Black Friday je samozřejmě na místě obezřetnost. Radí to Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce. „ČOI monitoruje slevy a akční ceny po celý rok. A sleva často skutečnou slevou vůbec být nemusí. Opakovaně proto zdůrazňujeme: pokud chcete opravdu ušetřit, zjišťujte, kolik dané zboží bez slevy ve skutečnosti stojí,” radí. „Nenechte se zmást magickými slovíčky jako ‚sleva’, někdy může jít o trik.”

Jak dodává, užitečné přitom mohou být nejrůznější srovnávače cen, které si můžete jako aplikaci stáhnout přímo do chytrého mobilu. „Kontrolujte i to, zda vám u pokladny naúčtují cenu, která je uvedena v akčním letáku nebo v regálu. Na tuto cenu máte nárok,” uvádí Fröhlich. Nakupujete-li ve slevě, nemusíte se bát, že byste přišli o klasickou dvouletou záruku na zakoupené zboží. Ta platí i pro zlevněné produkty. „U použitého zboží jde lhůtu zkrátit na rok, musí to ale být předem jasně uvedeno,” dodává.

autoři: als , bkl
Spustit audio