Primátorem Olomouce zastupitelstvo opět zvolilo lídra ANO Miroslava Žbánka. Na co se rada zaměří?

22. říjen 2022 20:38

Miroslav Žbánek z hnutí ANO zůstává olomouckým primátorem. Na ustavujícím zasedání o tom rozhodli olomoučtí zastupitelé, kteří spolu s ním zvolili také šest náměstků a jedenáctičlennou radu města. Radnici povede koalice tvořená hnutím ANO, koalicí ProOlomouc a Pirátů a hnutím spOLečně.

„Děkuji za předložený návrh a souhlasím s navrženou kandidaturou,“ uvedl na prvním zasedání nového zastupitelstva Miroslav Žbánek z hnutí ANO, který byl jediným navrženým kandidátem na primátora. Po svém znovuzvolení chce navázat na práci v uplynulém volebním období. „Věřím, že spolupráce v té lidské rovině bude opět probíhat velmi dobře. Koneckonců tak tomu bylo i v tom uplynulém volebním,“ připomněl Žbánek.

Vítězné hnutí ANO v radniční koalici pokračuje se zástupci z hnutí spOLečně. Doplní je členové koalice ProOlomouce a Pirátů, dohromady mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 křesel. Poslední dva zmínění byli doposud v opozici.

Koalice se chce zaměřit na bydlení ve městě

V novém postavení se chtějí mimo jiné zaměřit na bytovou situaci v Olomouci. „Chceme se zaměřit na to situaci s městskými byty, na situaci s tím, že Olomouc jedno z nejdražších měst, na to, že mladí lidé odsud utíkají pryč, nemůžou si dovolit bydlení ve městě, ale zároveň i to sociální bydlení tady prostě není na úrovni, na jaké by mohlo být,“ upřesňuje nově zvolený náměstek primátora Viktor Tichák z ProOlomouc a Pirátů.

Dalšími zvolenými náměstky jsou ze stejné koalice Kateřina Dobrozemská a Tomáš Pejpek, za hnutí ANO pak Miloslav Tichý a Miroslava Ferancová ze spOLečně Otakar Štěpán Bačák. Ten bude mít stejně jako v předchozích letech na starost ekonomiku města. Hned na prvním jednání rady se chce zabývat rozpočtem města.

„Máme měsíc na to, abychom rozpočet sestavili.“
Otakar Štěpán Bačák ze spOLečně

„V pondělí bude probíhat první jednání nové rady. Jedním ze stěžejních bodů je první čtení návrhu rozpočtu, protože ten musí být vyvěšen 15 dní před prosincovým jednáním. Máme tedy měsíc na to, abychom rozpočet sestavili,“ uvedl Bačák.

Čtěte také

Nově zvolené vedení města zatím nevydalo programové prohlášení, zveřejnit ho chtějí do konce ledna. Podepsaná je zatím pouze koaliční smlouva. Tu opoziční zastupitelé z uskupení SPOLU kritizovali jako téměř identickou se smlouvou z předchozího volebního období.

„V podstatě stejná, akorát se vyměnila jména. Důležité je ale programové prohlášení. Těším se na to, s čím novým nová rada přijde a případně až programové prohlášení podrobíme kritice,“ říká Martin Major z ODS, který se stal opozičním zastupitelem po dvaceti letech působení v komunální politice.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související