Principy věžové obrany. Žánr tower defense ušel od arkádových automatů dlouhou cestu

20. leden 2023

Žánr tower defense alias věžová obrana tvoří společně se spoj tři a manažerskými tycoony jeden z pilířů bezplatných her v prohlížeči. Jejich vývoj ovšem neskončil ani v osmdesátých letech na automatech, ani u freewarových titulů na sociálních sítích a mobilech. Tower defense hry nezmizely – jen se v žánrovém mixu distribuovaných titulů přetavily v herní mechanismy.

Jarda svou teorii ilustruje na příkladu They Are Billions, postapokalyptické realtimové strategie z roku 2019. Ačkoliv je realtimová a odehrává se v reálném čase, dá se kdykoliv pozastavit a hlavně se v ní veškerá strategická část vine v duchu defenzivní přípravy na příchod velké zombie hordy. Právě taktizování, management zdrojů a příprava na nepřátelskou vlnu je základním principem žánru tower defense, They Are Billions pak do obranné složky vedle stavění přidává třeba také trénink vojáků.

Zatímco Šárka přísahá maximálně na zahradnickou sérii Plants vs. Zombies, která by se v brzké době měla dočkat v pořadí třetího dílu, zdaleka největším nadšencem do žánru tower defense je v Questu Lukáš. Ten přispěchal s celou řadou doporučení na ty nejvybroušenější zástupce, jako je například Dungeon of the Endless studia Amplitude. To proslulo zejména svými strategiemi, v jejich spin-offu ale přišlo s neobvyklou kombinací tower defense a roguelike, kde se posádka ztroskotané vesmírné lodi snaží najít cestu ven z podzemí a u toho nepodlehnout vlnám příšer.

Na počítači Lukáš přísahá na Defense Grid: The Awakening, který se na rozdíl od mnoha jiných strategických her dá pohodlně ovládat i na gamepadu, na mobilních zařízeních zase nedá dopustit na Kingdom Rush. Výčet her s prvky tower defense jimi ale ani zdaleka nekončí.

Na jakou zábavnou historku nalákali Jarda s Lukášem Šárku? Je lepší věžní, nebo věžová obrana? Poslechněte si Quest a odhalte, v čem vězí kouzlo tower defense.

Spustit audio