Případů domácího násilí na přelomu roku přibylo. Vliv na to mají obavy z budoucnosti, stres i vánoční svátky

9. leden 2023 14:39

Počet obětí domácího násilí na jihu Čech se po vánočních svátcích rapidně zvýšil. Pracovníci intervenčního centra českobudějovické diecézní charity zaznamenali ve srovnání s předcházejícím rokem trojnásobný počet případů. Jednou z příčin jsou obavy z budoucnosti v souvislosti se zdražováním.

„Nesměla jsem se dívat na televizi, nesměla jsem jít za svojí dcerou a prakticky jsem nemohla dělat vůbec nic. Celý den jsem musela jenom sedět na jednom místě a koukat na to, co on dělá. Poslechla jsem, protože jinak by mě napadl,“ popisuje průběh vánočních svátků jedna z obětí domácího násilí, která se obrátila na pracovníky českobudějovické diecézní charity s prosbou o pomoc.

„Byla jsem docela krutě zmlácená. Pak zjistil, že už ho to moc neuspokojuje, a začal mě týrat i psychicky. A to už jsem nedokázala snést,“ dodává.

Podobných případů řešili pracovníci charity po uplynulých vánočních svátcích téměř dvacet. „Máme zhruba trojnásobně více případů než v roce předešlém. Od 26. prosince přišlo sedmnáct klientů. O svátcích jsou rodiny společně v domácnosti a některé nejsou zvyklé spolu komunikovat, fungovat. Oběti domácího násilí pak většinou nechtějí řešit tu situaci nějak radikálně, chtějí udržet rodinu na svátky,“ popisuje vedoucí sociálních služeb Nikola Novotná Marková.

Čtěte také

Nárůst počtu obětí domácího násilí si ale vysvětluje ještě jinak. „Nedostatek financí v rodinách, celkově stres, strach z neznáma, finanční nejistota, zdražování. A nemusí se to týkat nutně jen nízkorozpočtových rodin,“ uvádí.

Diecézní charita České Budějovice nyní otevřela novou službu, která má pomoci právě obětem. „Je zvláštní tím, že se nebude zabývat pouze oběťmi domácího násilí, ale bude rozšiřovat cílovou skupinu o oběti genderově podmíněného násilí, tedy násilí, které je pácháno na muži, protože je muž, a na ženě, protože je žena,“ vysvětluje Nikola Novotná Marková.

Centrum Agáta nabízí různé druhy terapií i právní služby. „Nejedná se pouze o právní poradenství, ale také zastupování. A důležitou službou je krizové a integrační bydlení, centrum Agáta disponuje bytem na utajené adrese,“ doplňuje vedoucí sociálních služeb. Diecézní charita poskytuje tuto službu zcela bezplatně a nonstop.

Spustit audio

Související