Případů koronaviru v Pardubickém kraji přibývá, roste i zájem o testy

14. červenec 2022 08:38

Nových případů covidu-19 opět přibývá a týká se to i Pardubického kraje. Podle statistik ministerstva zdravotnictví přibylo v regionu za posledních sedm dní přes 280 nakažených. Pozitivní je skoro každý třetí vzorek, který laboratoře zpracovávají.

280 nových případů znamená mezitýdenní nárůst o víc než sto případů. Je potřeba zdůraznit, že jsou započítané i svátky na začátku července, kdy se testovalo výrazně méně než v normální všední dny. Ale trend to potvrzuje i tak, protože ještě o týden dřív bylo případů přes 160. Takže ten nárůst je zřejmý.

Nicméně zdravotnický systém to zatím nijak nezatěžuje, protože hospitalizovaných je v Pardubické nemocnici jen pár lidí. Ovšem když už pacienti skončí s covidem v nemocnici, bývají to většinou těžké stavy.

Desítky testů týdně

Laboratoře krajských nemocnic prý vyšetřují nižší desítky vzorků týdně. Na covid se tam netestuje každý den, ale v poslední době prý zaznamenali mírný nárůst zájmu o testy. Ovšem třeba velká pardubická laboratoř Medila podle ředitelky Petry Korchové zpracovává denně kolem 70 PCR testů, v červnu to bylo kolem čtyřiceti.

Testování zdravotní pojišťovna v současné době hradí jen na základě žádanky od lékaře, jinak si člověk musí vyšetření zaplatit sám. V Medile je takzvaných samoplátců zhruba 40 procent.

Zájem o očkování proti covidu se za poslední týden mírně zvýšil i přes to, že jsou zahrnuté státní svátky. Za uplynulých sedm dní zdravotníci vyočkovali v regionu přes 270 dávek, o týden dřív jich bylo jen kolem 200. Nicméně počet lidí, kteří přišli na první dávku, by člověk ve všední dny většinou spočítal na prstech jedné ruky, protože naprostá většina vykázaných vakcín jsou ty takzvané posilující dávky.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související