Připojte se o víkendu k akci Ptačí hodinka a počítejte ptáky na krmítku. Jak na to?

8. leden 2022

V pátek začal další ročník Ptačí hodinky – akce, při které můžou lidé pomoct sčítat ptáky v české krajině. Po dobu jedné hodiny budou sledovat krmítko za oknem, strom na zahradě nebo třeba vybrané místo v parku. Výsledek pozorování je pak potřeba odeslat České společnosti ornitologické do pondělního rána. K čemu ornitologové data potřebují?

„V dlouhodobém horizontu bychom rádi zjistili, které přezimující druhy přibývají a které ubývají, a na to potřebujeme sčítat mnoho ročníků po sobě,“ vysvětluje za organizátory Alena Jechumtál Skálová. „Čekám, že nejčastěji lidé uvidí – stejně jako ve všech předchozích ročnících – sýkoru koňadru, sýkoru modřinku, kosa, hrdličku a oba druhy vrabců.“

 Jedno místo, 60 minut

Každý může do databáze zaznamenat libovolné množství pozorování. Důležité je, aby každé trvalo 60 minut a uskutečnilo se na jednom konkrétním místě nikoli například během procházky, aby nedošlo ke zkreslení výsledků.

Čtěte také

Nejlepší je z tepla domova sledovat krmítko pravidelně zásobené kvalitní a rozmanitou stravou. Ptáci si zvyknou jej navštěvovat a vy budete mít pestrou podívanou, radí na webu ptacihodinka.cz organizátoři. Zatím se během pátku do sčítání zapojilo více než dva a půl tisíce lidí, kteří dohromady pozorovaly na 52 tisíc ptáků.

Co dělat, když na krmítko přilétne pták, kterého nepoznáte? Jak sečíst hejno a proč se samice a samec stejného druhu sčítají společně? Všechny odpovědi najdete na webu projektu.

autoři: Anna Horáčková , and
Spustit audio

Související