Připomeňte si tvorbu Jiřího Hubičky, Boleslava Vomáčky a dalších. České léto startuje v Poledních koncertech exkluzivními tématy

1. červenec 2022

Série Poledních koncertů zahajuje v pondělí 27. června 2022 programový projekt České léto. Připravili jsme výběr hudby a interpretů s úzkými vazbami k domácímu prostředí, často jde o unikátní díla, nahrávky i osobnosti, které jste dlouho neslyšeli, a o které jste si napsali.

České léto na Vltavě začíná úderem pondělka 27. 6. nabízet bohatý program ze všech kulturních sfér; literatury, dramatu, publicistiky, dokumentu a ovšem i hudby. Polední koncerty se k projektu hlásí pestrým cyklem pořadů, zaměřeným na domácí skladatele i interprety. Na našem webu vás zveme k opětovnému poslechu některých z nich. Pondělní pořad připomíná českého klavíristu Jiřího Hubičku, který by se v červnu letošního roku dožil sta let. Jako velký milovník Liszta nám zahraje Vídeňské večery, českou hudbu zastoupí Bedřich Smetana a V. J. Tomášek. Na klavíristu osobně zavzpomíná jeho syn, Jiří Hubička mladší.

Čtěte také

Další pořad připomíná skladatele Boleslava Vomáčku, Novákova žáka a autora vynikající vokální hudby včetně erbenovské opery Vodník, dnes téměř neznámé. Dále je to portrét českého sbormistra a dirigenta Jana Marii Dobrodinského, který bezmála třicet let zastával post hlavního sbormistra Slovenského filharmonického sboru. V šedesátých letech s ním nahrával i díla slovenských autorů se silně spirituálním nábojem, která následný normalizační režim nadlouho zavřel do trezoru; třeba Canto responsoriale Juraje Hatríka nebo Magnificat Zachariáše Zarevutia.

A živelnou, melodickou a rytmicky chytlavou hudbou Julia Fučíka, jenž velkou část svého života prožil jako vojenský kapelník, pak vycházíme vstříc těm, kteří si Fučíkovy skladby v našem vysílání přáli slyšet. Jeho originální dechové pochody, symfonické předehry, valčíky i komorní díla dokládají, jakou invencí, citem i vtipem tento energický muž, Dvořákův žák z Pražské konzervatoře, oplýval.

Spustit audio

Související