Připomíná mi to cyklistiku, říká o dálkovém lyžování jilemnický lyžař Adam Matouš. Teď má před sebou druhou sezonu dálkových běhů

7. listopad 2021

V uplynulé sezóně si jilemnický lyžař Adam Matouš poprvé vyzkoušel seriál dálkových běhů. Teď má před sebou další rok. Už ne pod dohledem Lukáše Bauera, ale v týmu, jehož manažerem je Tomáš Pazderský. O tom všem si s třiadvacetiletým závodníkem povídal Pavel Petr. 

„Hodně mi to připomíná cyklistiku, i ti nejlepší závodníci spolupracují cyklistickými trenéry. Je to hodně o dlouhém tréninku, to je taková alfa omega,“ popsal základ dálkového lyžování Adam Matouš.

Po prvním roce v tomto sportu vidí hlavní přínos v tom, že objel hodně závodů. Nejdelší zatím byly stokilometrové – zimní v Arefjällsloppet ve Švédsku a letní na kolečkových lyžích v areálu Hraběnka v Jilemnice.

Jak dlouho si asi bude zvykat na nový sport? Jaké má cíle na následující sezonu? A jaké jsou jeho cíle do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.