Připomínka k pořadu Kriminálka

24. březen 2023

Sdělení v upoutávce má žánrový charakter publicistický. Nejde o informaci ve zpravodajské relaci.

Dobrý den,

slyšel jsem v upoutávce Mirka Vaňury na jeho pořad "Kriminálka" - ve středu v 18.05 na Dvojce - tvrzení asi tohoto znění :

"Máme nejlepší policii na světě. "

To je, prosím, lež jako věž, ba dokonce, řekl bych - dosti silný tabák i pro otrlé - a Dvojka, kterou veřejnost vcelku chápe jako seriozní stanici, by se měla podobných dezinformací na dálku vyvarovat.

Pan Vaňura nechť laskavě doloží, oč se jeho tvrzení opírá (vyjma patrně přání policajtů, aby podobně nesmysly šířil).

Já sice netvrdím, že máme policii nejhorší na světě, ale tvrdím, že máme policii velmi špatnou a že pracuje podprůměrně, má minimální úspěšnost a objasněnost - a na rozdíl od p. Vaňury to také dokládám. Viz :

Stránky policie - k nepřehlédnutí ... (k213.cz)

Obsažená přiložená mezinárodně - srovnávací statistika jasně ukazuje, že důvěryhodnost české policie jen za poslední rok klesla z 86. na 96. místo na světě - a je tak za celou řadou zemí, na které většinou pohlížíme svrchu jako na rozvojové.

Ostatně, 96. místo logicky znamená, že je 95 zemí na tom lépe - a EU jich má jen 27, z čehož - opět logicky - plyne závěr, že to musí být i celá řada zemí třetího světa.

Tato - podle mého názoru věrohodná - statistika ostatně zcela odpovídá mým mnohaletým osobním zkušenostem a znalostem, kdy jen v mých kauzách 10 zprošťujících rozsudků (kterým samozřejmě předcházela policejní obvinění a vyšetřování) hovoří samo za sebe.

Když se podívám na případy jiných osob, se kterými jsem se mohl seznámit - (Nečesaný, Templ, McCrae, Herink a další) - je to v bleděmodrém totéž : Lemplovina a lajdáctví, jinde nevídaná a nepřípustná,  s jasným cílem nikoliv dohledat a  usvědčit skutečného pachatele - ale účelově upravit důkazy tak, aby se daly hodit na krk jedné konkrétní osobě, současně potlačit všechno ostatní - a hlavně si běžet rychle pro prémie za "vyřešený" případ.

Policie se na druhé straně vědomě podílí na celé řadě kauz, u nichž musí od začátku vědět, že byly účelově vytvořeny k diskreditaci či společenské likvidaci konkrétních lidí, současně se podílí i na celé řadě kauz, které skutečnými kauzami bezesporu jsou, trestný čin se zcela jistě stal a není ani pochyb o tom, kdo ho spáchal,  přesto se před soud nikdy nedostanou, protože pachatelé jsou spřízněné osoby z řad policajtů samotných, případně soudců, státních zástupců či jiných, zjevně mimo zákon chráněných osob.

Naprosto mizivou objasněnost trestných činů (a to ještě je otázkou, kolik trestných činů bylo skutečně objasněno a kolik jen účelově hozeno, na základě upravených "důkazů", na nevinnou oběť) policie pak dohání účelovým pronásledováním tzv. neplatičů výživného, tedy stíháním trestného činu v Evropě unikátního a existujícího již jen u nás - a to právě proto, aby se veřejně nevidělo, jak je ve skutečnosti policie neúčinná a bezmocná při boji se skutečným zločinem a následně nevznikaly veřejné pochybnosti o účelnosti takovéto a takto fungující organizace se 40 tisíci členy.

Pan Vaňura jednoduše lže, když šíří fámy a údajně geniální české policii a pokud tyto nesmysly šíří z Vaší stanice, znamená to, že z ní dělá pavlačovou drbnu a propagandistickou hlásnou troubu, kde objektivní realita nemá žádnou váhu a vše se řídí goebbelsovskou zásadou že 100x opakovaná lež se stává pravdou.

Trvám na tom, aby se pan Vaňura za šíření zcela nepravdivé informace o unikátní úspěšnosti české policie na téže stanici a v témže čase omluvil, dále na tom, aby mu bylo znemožněno podobné nesmysly z rádia šířit, natož pak z rádia, které chce být bráno za seriozní.

A pokud jde o policii, ta, stejně jako justice, představuje zásadní a dlouhodobě neřešený problém tohoto státu, který nás jednoznačně vyřazuje z vyspělé Evropy a přiřazuje nejen někam daleko za Balkán, ale i za většinu rozvojových zemí v Asii či Africe. 

Pokud naše policie něčím vyniká nad ostatní, tak je to především zbabělost a servilita vůči nadřízeným či momentálně mocným, nulový smysl pro pořádek, zodpovědnost a spravedlnost a následně pak také absolutní ztráta sebereflexe, tedy to, čemu se u lidí říká špatné nebo černé svědomí. 

S pozdravem

J. F.

_________________________________________________________________________

Vážený pane inženýre,

děkuji Vám za dopis. Ve zmíněné upoutávce autor a moderátor pořadu Kriminálka vyjmenovává důvody, proč se žánru zvanému v zahraničí true crimi věnuje. Mezi těmito důvody uvádí také – cituji: „Máme jednu z nejlepších policií i kriminálních policií na světě.“ Není to informace ve zpravodajské relaci, která musí být ověřena minimálně ze dvou na sobě nezávislých zdrojů, toto sdělení má žánrový charakter publicistický. Zcela jistě je nevnímám jako dezinformaci. Tou rozumím nepravdivou informaci šířenou se záměrem poškodit cílovou skupinu – jednotlivce, firmu, stát apod. Tvrzení „jedna z nejlepších“ je významově rozostřené, těžko se dá exaktně doložit nebo popřít. Autor jím vyjadřuje svůj vztah k instituci, jejíž práci dlouhodobě sleduje. Jen na okraj uvádím, že sledovanost pořadu Kriminálka je mimořádná jak v živém vysílání, tak zejména v poslechu on demand, tedy na vyžádání. Každý měsíc má víc než půl milionu jednotlivých poslechů, což je v rámci celého Českého rozhlasu rekordní číslo. Znamená to, že o pořad věnovaný práci Policie ČR je mezi posluchači zájem. Navzdory tomu ve své agendě neregistruji jeho kritické reflexe, Váš dopis je první svého druhu. Což neznamená, že bych se mu nevěnoval. Pana Vaňuru jsem s ním seznámil.

Závěrem: Na svůj názor na Policii ČR máte právo a já s ním nehodlám polemizovat. Na druhou stranu nespatřuji důvod požadovat opatření týkající se zmíněného pořadu.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio