Připomínka ke zpravodajskému příspěvku na Dvojce

9. prosinec 2019

Informace o „americkém tahači“, uvedená v příspěvku o vánočním stromu na Staroměstském náměstí, neměla motivaci ideologickou, ale zpravodajskou.

Pane ombudsmane,

zjevně si stále myslíte, že Český rozhlas, mluvíme o veřejnoprávní rozhlase, je nezaujatý, objektivní a nikomu neleze do zadku. Tak si po delší době opět rýpnu: Objektivita a nezaujatost českého rozhlasu Dvojky: Dne 26/11 Zprávy 9:04 hod. Cituji: "Vánoční strom do Prahy dovezl americký tahač…:“ Může mi někdo vysvětlit tuto informaci? (vyrobený v USA, majitel je Američan, značka tahače je americká jako Ford, Škoda…) Ne, skutečnost je taková, že Český rozhlas vymývá mozky posluchačům a vnucuje to, jak nám USA pomáhá. Nebo ho dovezl ten tahač zdarma? Poslal jsem dotaz na "Dvojku", chápu, je to jen pár dnů, zatím neodpověděli. Že tahač byl od firmy STRAKA, jsem se dozvěděl na internetu a z TV Prima. Ale chápu, musíme občana přesvědčit, jak je Amerika hodná a milá.

Pěkný den

J. M.

______________________________________________________________________

Vážený pane,

na zpravodajském webu iRozhlas je umístěna zpráva redaktorky ČRo o vánočním stromu pro Staroměstské náměstí. V ní je řeč o „speciálním tahači s plošinou“, viz přiložený odkaz. Redaktorka ČRo nepovažovala informaci o americkém původu tahače za podstatnou a nikdo z editorů neměl důvod to opravovat nebo doplňovat, evidentně to pro ně nebylo důležité.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/staromestske-namesti-praha-kdy-se-bude-rozsvecet-vanocni-strom-smrk-trhy-2019_1911260657_ako

Zpravodajská směna převzala pro vysílání pravděpodobně zprávu ČTK z 26. 11. 2019, v níž je skutečně formulace o americkém tahači.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-staromestskem-namesti-v-praze-uz-stoji-vanocni-strom/1825221

Zde nevidím motivaci ideologickou, ale zpravodajskou. Věta obsahuje řadu konkrétních údajů, informace o původu tahače je jedním z mnoha zpřesňujících údajů. Cituji: „Smrk ztepilý s výškou 22 metrů přivezl do centra města americký tahač s celkovou délkou 29 metrů a šířkou 5,5 metru. Ke Staroměstskému náměstí vyrazil v pondělí kolem 23:00 z Milovic.“

Pokud by Český rozhlas, jak píšete, chtěl vymývat mozky šířením proamerické propagandy, těžko by uveřejňoval množství kritických materiálů týkajících se americké zahraniční i domácí politiky, z poslední doby například v souvislosti s americkým postupem ve válce Turecka s Kurdy, v otázce vztahu k Íránu, se zprávou amerického Senátu o nezákonném a nemorálním mučení vězněných teroristů, o odmítání Trumpova štábu akreditovat novináře agentury Bloomberg atd. Svět není černobílý a to, jak Český rozhlas reflektuje Spojené státy, je toho příkladem.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio