Připomínky k církevním restitucím dostal vládní výbor jen od dvou stran

4. září 2014

Poslanci už poslali vládě své připomínky k nesrovnalostem při vydávání majetku církvím. Řešit je má příští týden vládní výbor pro církevní restituce. Politici z hnutí Úsvit a KSČM před dvěma měsíci na mimořádné schůzi sněmovny tvrdili, že se při vracení majetku v některých případech porušuje zákon. Žádné konkrétní případy, které by to dokazovaly, ale vládnímu výboru nepředložili.

Předseda KSČM Vojtěch Filip v červenci upozorňoval, že církve mohou kvůli špatnému postupu úřadů získat i majetek, na který nemají nárok.

„Dochází k určitým excesům, které bychom neměli jako zákonodárci v rámci kontroly exekutivy pominout,“ řekl před dvěma měsíci Filip.

Na konkrétní chyby úředníků měli poslanci upozornit vládní výbor pro restituce. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD slíbil, že podněty nechá prověřit. Jenže podle tajemníka výboru Jiřího Gaňa nakonec dorazily jen dva dopisy.

„Dva dopisy, nebo alespoň já mám k dispozici dva dopisy od dvou poslaneckých klubů. Jsou tam konkrétní podněty třeba k výkladům, ale nějaké úplně konkrétní případy tam nejsou,“ upřesnil.

Své podněty výboru adresovalo třeba hnutí ANO. Navrhuje v nich například zřídit k restitucím internetové stránky.

Dopis poslalo i vedení hnutí Úsvit. Jeho poslanec Radim Fiala tvrdí, že má signály o porušování zákona. A to při vydávání majetku církvi v jižních Čechách. Ani Úsvit ale konkrétní případ neuvedl.

„Samozřejmě kdybychom měli indicie o tom, že se tak děje nějakým masivním způsobem, tak bychom hned podali trestní oznámení. Ale my jsme to řešili v té preventivní rovině,“ vysvětlil Fiala.

Komunisté na výbor neposlali nic. O svých připomínkách chtějí jednat přímo v Poslanecké sněmovně.

Církve celkem poslaly státu přes šest tisíc žádostí o vrácení majetku. Ve zhruba pětině případů se už s úřady na vydání dohodly.

autoři: nib , vik
Spustit audio