Přišla se podívat i Sophie Marceau. Majitel aut značky Alpine v Dieppe doufá, že se vrátí. O svou vášeň se rád dělí i s jinými

Francouzský přístav Dieppe v Normandii se pyšní krásným hradem z 14. století, dlouhou oblázkovou pláží a vysokými bílými útesy. Když přijíždíte do města z kopce k pobřeží, na velkém kruhovém objezdu si všimnete modrého sportovního vozu s číslem devět. Je to vůz značky Alpine, která k městu neodmyslitelně patří už skoro 70 let. Někteří obyvatelé mají tyto vozy na obrazech ve svých bytech, ti šťastlivější dokonce ve svých garážích. Patří k nim i sedmdesátník Gilbert Chapelle.

Gilbert je stará garda. Má bílé vlasy i vousy, černou vestu s francouzskými vlajkami na ramenou a černobílé brýle. 

„Značka Alpine odpovídá tomu, co říkával její tvůrce Jean Rédélé. Byl přesvědčený, že s autem je to jako s ženou. Musí být hezké zepředu, zezadu i z boku. Když se podíváte na auta značky Alpine, tak to sedí.“

Všichni vítáni

S nevhodnými příměry si moc neláme hlavu. Garáž je jeho trucovna a zašívárna, kde, jak sám naznačuje, se občas schovává před manželkou. Rolety jsou stále na hoře, takže kdokoliv z ulice může přijít a podívat se na dva vozy značky Alpine, které má ve své sbírce.

„Značka Alpine vznikla v polovině 50. let. Jean Rédélé využil součástky z automobilky Renault. Hodně věcí ale vylepšil. Karoserii udělal z polyesteru. Jde o sportovní auto. Je to dokonce pár let, co auta značky Alpine zvolili za nejlepší sportovní vozy. Nejsem profesionální závodník, ale můžu vám říct, že tohle auto prostě sedí na silnici, a to i v zatáčkách. Může to být ale taky každodenní auto, je pohodlné a velmi tiché,“ vypráví nadšeně vlastník této značky.

Čtěte také

Gilbert Chapelle se k autům značky Alpine dostal díky své práci. Prodával italskou výpočetní techniku a počítače dodával i do autosalonů. Osobně se znal se zakladatelem automobilky Jeanem Rédélé, který se stal nejmladším koncesionářem firmy Renault ve Francii. Závodil se sportovními vozy a v roce 1955 založil vlastní automobilku Alpine.

Chudí si pomáhají

Auta z Dieppe pojmenoval podle automobilových závodů v Alpách, kde zvítězil v rallye Criterium des Alpes. Gilbert má ve své garáži ale taky další kousky. Třeba auto, které jezdilo po francouzských silnicích v 60. letech, Vespu 400.

„Tohle je první auto, které jsem měl. Tehdy jsem byl chudý, ale vedl jsem bohatý život. Tento vůz jsme dali švagrové. Taky byla tehdy chudá a chudí si mezi sebou pomáhají. Než zemřela, tak napsala dopis, ve kterém hodně psalo o této Vespě 400,“ básní Gilbert.

Gilbert si ve své garáži zrekonstruoval bývalý pracovní stůl z dob, kdy pracoval pro italskou firmu Olivetti

Co by to bylo za trucovnu bez hudby. Gilbert Chapelle má v garáži gramofon, na kterém si pouští starší desky písničkáře Georgese Brassense nebo rockera Johnyho Hallydaye

„Tohle je jeho první album. Poprvé jsem ho slyšel, když mi bylo 16 let. Jemu bylo sotva 18. Byl tehdy na jednom ze svých prvních koncertů v Le Havru. Poslouchám ho celý život.“

Vrátí se, nevrátí se? 

Gilbert se o svou vášeň k autům rád dělí. Do autodílny nahlížejí lidé, kteří míří na pláž. A jednou k němu zavítala i slavná francouzská herečka Sophie Marceau, která se objevila po boku Jeana-Paula Belmonda ve filmu Veselé Velikonoce.

Čtěte také

„Byl to úžasný zážitek. Natáčela tady film, který by měl být v kinech v říjnu. Řekl jsem ji, že až ten film vyjde, tak ať zase přijede a vypijeme spolu tuhle velkou lahev vína,“ usmívá se.

Gilbert má ještě spoustu plánů. V druhém patře své garáže chce zřídit muzeum staré výpočetní techniky, se kterou pracoval. V zásobě má několik historických kusů jako třeba 15kilový počítač, na kterém se v 80. letech sestavovalo průběžné pořadí na rallye Paříž-Dakar. Ještě teď je prý v brašně písek z pouště.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související