Přísná pravidla pro stravování pilotů a kopilotů: různé pokrmy, zvýšená opatrnost a rozestup mezi jídly

1. květen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Letecká doprava zná případy, kdy došlo k otravě pilota na základě požití potravy. Otravy ale nevedly k tragickým koncům, v těchto ojedinělých případech zasáhl úspěšně druhý pilot letadla.

Podle britského Úřadu pro civilní litectví bylo například v roce 2010 na aerolinkách registrovaných ve Velké Británii zaznamenáno 32 takových případů. Při miliónech letů leteckých společností za rok tyto případy představují malý počet.

Letecké společnosti upravují pravidla pro stravování posádky v konkrétních provozních příručkách. Například pro piloty Českých aerolinií skutečně platí, že by měli jíst jiné jídlo než jejich druhý pilot.

Pro prevenci otravy, která by mohla pocházet z jídla, existuje několik užitečných doporučení pro piloty i členy posádky letadla. Posádka může čelit otravě jídlem zejména v průběhu jejich pobytu mimo letadlo a také po konzumaci jídla při mezipřistáních nebo cílových destinacích, které se nacházejí v oblastech se sníženou hygienou.

Měli by tedy jíst spíše čerstvě připravené pokrmy a vyhýbat se ovoci a zelenině, které nejsou tepelně zpracované. Doporučuje se také, aby hlavní pilot jedl v jinou dobu než ostatní členové posádky. Nejmenší časový odstup by měl být půl hodiny.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio