Přísná pravidla pro sudová vína mají zamezit daňovým únikům za miliardy

19. březen 2015

Stát zřejmě změní pravidla prodeje sudového vína. Po úpravě by distributoři a výrobci mohli vozit ze zahraničí pouze víno ve speciálních baleních s etiketou, která nelze znovu naplnit, a mají maximální objem 25 litrů.

Změnou pravidel prodeje sudového vína ministerstvo zemědělství reaguje na časté falšování vína z dovozu, které může stát připravit až o několik miliard korun za rok.

„Mnoho vína, které se doveze, se nepromítne do příjmů subjektů, které ho uvedou na trh. Logicky tak dochází ke krácení daně z DPH,“ vysvětluje ministr zemědělství Marián Jurečka z KDU-ČSL. Podle některých odhadů může stát takto přijít až o 2,5 miliardy korun ročně.

Prodej sudového vína by se měl nově realizovat v obalech, které by byly nezaměnitelné, znova nenaplnitelné. „Zvýšila by se tak jistota zákazníků, že dostávají skutečně víno. A v případě, že se objeví nějaké vada, tak by se dalo lehce dohledat, kdo ji způsobil,“ říká prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Domácí vinaři by mohli sudové víno prodávat kromě svých sklepů nebo prodejen i ve smluvních vinotékách. Smlouvy by nově evidovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Podle prezidenta Svazu vinařů to bude rozhodně změna k lepšímu. „Jsme o tom přesvědčeni. Díky situaci, která panovala na černém trhu, se poctiví moravští a čeští vinaři neměli vůbec možnost dostat do vinoték, protože jim konkurovalo právě to černé bez daní prodávané víno, které je navíc často falšované.“ Vadný byl podle Nyitraye každý třetí vzorek z vína z dovozu.

Čtěte také

V současnosti je sudové víno k dostání asi na 30 tisících místech. Novela by měla jejich počet prodejen výrazně omezit. Podle prezidenta Svazu vinařů se tahle velký počet prodejen nedá uhlídat.

„Navrhujeme, aby bylo do budoucna přesně definováno, v jakých místech se může víno prodávat, ať už jde o sudové, nebo lahvové. Dnes taková definice chybí,“ říká Tibor Nyitray. Vína by podle prezidenta Svazu vinařů měla být prodávána pouze v odborně vedených místech a prodejnách.

Ministerstvo chce novelu zákona o vinohradnictví a vinařství předložit vládě do konce června.

autoři: nib , msi
Spustit audio