Privatizaci domů v Praze 8 zastavily církevní restituce. Jsme rukojmí, stěžují si zájemci

5. únor 2014

Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou žádá v rámci církevních restitucí zpátky svůj majetek v pražském Karlíně. Nemovitosti však patří Praze 8, která je loni na jaře nabídla soukromým vlastníkům k odkoupení. Privatizace je teď kvůli nařízení soudu pozastavená a obyvatelé čtyř domů nedaleko Florence nevědí, co s nimi bude dál.

Obyvatelé domů tvrdí, že jsou ve sporu o církevní restituce rukojmími.

Privatizace se rozběhla před rokem. V domě v Pobřežní ulici byl o ni stoprocentní zájem. O záměru křižovníků tehdy lidé neměli ani ponětí a dopis z května proto předsedu bytového družstva Stanislava Vojtu nemile překvapil.

„Zde je první dopis ze dne 23. května, který jsme od křižovníků dostali, až zhruba tři, čtyři měsíce poté, co se rozběhl proces privatizace. Do té doby jsme ze strany křižovníků nebyli vůbec nijak kontaktováni, nebyli jsme vůbec nijak informováni o tom, že se chystají soudní spory znovu otevřít a znovu vznést nároky na domy,“ říká Vojta.

Obyvatelé proto sami privatizaci pozastavili. Městská část s nimi uzavřela smlouvu o smlouvě budoucí a slíbila zachovat podmínky privatizace. Čekání však rodinu Vojtových nijak neuklidňuje.

„Tímhle stavem vznikají poměrně nepříjemné finanční důsledky skrze to, že tady neustále platíme poměrně vysoké nájemné, nemáme možnost se rozhodnout a cokoli v tuhle chvíli dělat, nevíme, jestli se buď máme sami odstěhovat a snažit se najít nějaké řešení bydlení, nebo jestli máme čekat na vyřešení soudů,“ dodává Vojta.

Na otázku, proč křížovníci neinformovali obyvatele domu o svém záměru dřív, odpovídá jejich právní zástupce Ronald Němec tak, že to měli zařídit úředníci městské části a privatizaci vůbec nespouštět.

„Možná si třeba neuvědomili tu právní stránku, že to není možné privatizovat. Domnívám se, že to je spíše, aniž chci kohokoliv osobně napadat, spíše chyba úředníků městské části Praha 8, protože měli počkat,“ podotýká Němec.

Kdo dá nabídku k jednání?

Podle Němce není křižovníkům osud nájemníků lhostejný. Proto jsou prý ochotni jednat s městskou částí i o určité náhradě nebo finančním vyrovnání.

„Ale takováto nabídka musí vzejít ze strany městské části Praha 8, oni musí říci, co jsou ochotni nabídnout, a zároveň musí garantovat, že pro ty lidi, kteří tam v současnosti bydlí a měli by to privatizovat, to bude výhodné,“ dodává Němec.

Místostarosta Prahy 8 Ondřej Gros z ODS naopak tvrdí, že podmínky by si měli stanovit křížovníci. Zároveň je přesvědčen, že pokud by k dohodě nedošlo, rytířský řád soud o nemovitosti prohraje.

„Na mě to zatím celé působí dojmem, že je to tak trochu šikana ze strany křižovníků, že možná přijdou s nějakým požadavkem například na městskou část, ať už finančním nebo jakýmkoli jiným, s tím, že by možná žalobu stáhli. Jestli to půjde k soudům, tak to je samozřejmě na léta, já věřím tomu, že městská část nemůže v tomhle sporu prohrát,“ věří Gros.

Ve sporu by pravděpodobně rozhodovaly Nejvyšší i Ústavní soud a mohl by trvat až pět let.

autor: ank
Spustit audio